Tech

Emelt díjas SMS-sel kopasztanak meg

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 10. 08. 06:00

Mostanság minden ötödik Android felhasználó szembesül kibertámadással - nem árt vigyázni!

Egy az INTERPOL által támogatott felmérésből – amelyet 2013 augusztusa és 2014 júliusa között végeztek “Mobil kiberfenyegetések” témakörben -, kiderült, hogy minden ötödik Android operációs rendszerű eszköz észlelt malware támadást legalább egyszer a felmérés ideje alatt. A leggyakoribb rosszindulatú programok az SMS trójai programok, amelyek a felhasználó tudta nélkül, annak nevében emelt díjas üzeneteket küldenek. Világszerte összesen 1000000 Android felhasználó találkozott 2013 augusztusa és 2014 júliusa között veszélyes szoftverekkel, ugyanakkor megjegyzendő, hogy ebben az időszakban mérték a legtöbb kibertámadást az elmúlt években.

Oroszországban, Indiában, Kazahsztánban, Vietnámban, Ukrajnában és Németországban vannak leginkább kitéve az Android OS-t használók kibertámadásoknak. Leginkább azért, mert ezekben az országokban az emberek sokszor fizetnek tartalomért vagy online szolgáltatásért SMS-ben. Ez egy csábító lehetőség a kiberbűnözőknek a pénzszerzésre, mert fel tudják használni ezeket a szolgáltatásokat arra, hogy gyorsan és névtelenül utaljanak pénzt az előre befizetett mobilszámláról egy harmadik fél bankszámlájára. Kelet-Európában a legtöbb rosszindulatú támadást Ukrajna (42%), Lengyelország (22%), Törökország (11%), Románia (7%), valamint Görögország (7%) területein azonosították.

 tn-cellp (technet, android, sms, átverés, trójai, biztonság, védelem)

Elsősorban a trójai SMS programok használata miatt nőtt az incidensek és a megtámadott felhasználók száma: az észlelt összes támadás 57,08 százalékát ezek tették ki. A második leggyakoribbak a RiskTool programok voltak 21,53 százalékkal, ezek olyan feltételesen legális alkalmazások, amelyeket rosszindulatú célokra is lehet használni (például földrajzi adatok továbbítására). Az agresszív reklámokat (felugró ablakokat, állapotsorban elhelyezett értesítéseket stb.) megjelenítő alkalmazások végeztek a harmadik helyen 7,37 százalékkal.

Azt mégsem állíthatjuk, hogy a fenyegetések terén a vizsgált időszakban az Android alapú készülékek csak negatív példákkal szolgáltak. 2014 áprilisában a szakértők a támadások számának nagyfokú visszaesését tapasztalták, ami főleg a trójai SMS támadások számának csökkenése miatt következett be. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy Oroszországban új előírásokat vezettek be a távközlési szabályozó hatóságok. Immár minden orosz előfizetőnek, aki SMS-sel szeretne fizetni, megerősítő üzenetet kell küldenie a szolgáltatójának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.