Tech

Veszélyesek lehetnek a napszemüvegek

Itt a vénasszonyok nyara, szerencsére sokat süt a nap, így aztán ismét előkerülhetnek a napszemüvegek, melyek minőségére nem árt odafigyelni.

A szem káros UV sugárzás elleni védelmének egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg, mely az eltérő fogyasztói igényeknek megfelelően különböző színű és sötétítettségű lencsével kerül forgalomba. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság időről időre laboratóriumi teszteket folytat a napszemüvegek kapcsán, mely vizsgálatok célja ellenőrizni a napszemüvegek látható fényáteresztését, ezen érték alapján a termék kategóriába sorolásának megfelelőségét, valamint az egyes kategóriákra előírt UV-áteresztés értékeknek a megfelelőségét. A szakértők vizsgálják továbbá a napszemüvegeken, illetve a rajtuk elhelyezett, eltávolítható címkén lévő tájékoztató információtartalmát a biztonságossági értékelés szempontjából, illetve fémkeretes napszemüvegek esetén a kioldódó nikkeltartalom mennyiségét.

A legutóbbi teszt során összesen 20-féle napszemüveg laboratóriumi vizsgálatára került sor annak érdekében, hogy azok megfelelő látható fény- és UV-áteresztő képessége bizonyítást nyerjen. A laboratóriumi vizsgálatok szerint megállapításra került, hogy UV-áteresztő képesség szempontjából valamennyi termék megfelelő volt, míg a látható fényáteresztés alapján három termék esetén merült fel nem megfelelőség: két termék a jelöléssel ellentétben nem 2., hanem 3. kategóriájú termék volt, míg egy termék a jelölt 3. kategória helyett 4. kategóriájú terméknek bizonyult. Ez utóbbi eset balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent, figyelemmel arra, hogy 4. kategóriájú termékek közúti vezetéshez nem használhatóak a megfelelő látóképesség korlátozása miatt. További két termék esetén a szűrőkategória nem volt jelölve a terméken.

 

Mindemellett sor került a lencsék fényáteresztő-képesség szempontjából megvalósuló egyöntetűségének, illetve a jobb- és baloldali lencsék közötti fényáteresztő-képesség különbség vizsgálatára is. Ezen vizsgálatokkal összefüggésben elmondható, hogy a termékek kielégítették a vonatkozó szabványi követelményeket. Mindazonáltal hatféle – bőrrel közvetlenül érintkező fém részt tartalmazó – termék laboratóriumi vizsgálat alá került kioldódó nikkeltartalom tekintetében is, mellyel összefüggésben nem megfelelőség szintén nem került feltárásra. Az előzőeken túlmenően két termék esetében volt megállapítható a magyar nyelvű tájékoztató, illetve az egyik gyermeknapszemüveg esetén a jelölés hiánya.

AZ NFH tapasztalatai alapján elmondható, hogy a korábbi években elvégzett vizsgálatok eredményeihez viszonyítva jelentősen csökkent a nem megfelelőségek száma, ugyanakkor a napszemüvegek széles körű elterjedése, illetve alkalmazása, a kínálat sokszínűsége, valamint az e termékcsoportban rejlő, de vizuálisan nem tapasztalható veszélyek miatt indokolt a napszemüvegek vizsgálata a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik