Tech

Itt a Windows 10: mától már ki is próbálható

Névben simán átugranak egy verziót a Microsoftnál: bejelentették a legújabb multiplatformos operációs rendszert, melynek első próbaverziója már ma elérhető lesz.

Az elmúlt hónapokban rengeteg pletyka röppent fel azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft vadonatúj operációs rendszere várhatóan Windows 9, vagy egyszerűen csak Windows néven lát majd napvilágot. Nos, az újdonság hivatalos bejelentésén immár túl vagyunk, és kiderült, hogy a szoftver végül is a Windows 10 nevet kapta.

A jelenleg aktuális Windows 8.1-et tehát nem a Windows 9, hanem kapásból a Windows 10 váltja, melynek kapcsán a redmondi mamutcég igyekszik kijavítani az összes olyan hibát és kényelmetlenséget, melyekre a felhasználók az elmúlt időkben oly sokat panaszkodtak. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy végre visszakapjuk a Start menüt, mely persze sokkal okosabb lesz, mint korábban volt: a felületén nemcsak hagyományos ikonok, hanem átméretezhető csempék is helyet kapnak, a megújult kereső funkció pedig a webes és lokális tartalmakban egyaránt képes keresni.

A Microsoft ígéretei szerint a több virtuális asztal létrehozására is alkalmas Windows 10-et nemcsak érintőképernyős masinákon, hanem a jó öreg egér/billentyűzet kombinációs számítógépeken is rendkívül kényelmesen lehet majd használni, illetve a korábbi pletykákkal ellentétben a vállalat nem távolította el a szoftverből a Charms Bart. Újdonság a multitasking felhasználást megkönnyítő úgynevezett “task view”, ezenkívül pedig sokak kérésére a Command Prompt is copy/paste támogatást kap.

A Windows 10 első kipróbálható verziója a mai naptól kezdve máris elérhetővé válik, a végleges változat megjelenésére viszont várhatóan csak valamikor 2015 második felében kerül majd sor. A Windows 10-ről sok újdonság derül majd ki a Microsoft áprilisban megrendezendő Build konferenciáján, ahol várhatóan a Windows Phone-t váltó “mobil Windows 10-ről” is sokat hallhatunk majd. A vállalat célja nem más, mint hogy 4-től 80 hüvelykes kijelzőig, tehát telefontól tableten át a legerősebb számítógépekig minden eszközön ugyanaz a Windows-élmény fogadja a felhasználókat, melyben fontos szerepet játszik majd az új platform egységesített alkalmazásboltja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik