Tech

Átverés az áramfogyasztást csökkentő kütyü

A hirdetésekben szereplő túl szép állításokat a saját érdekünkben nem mindig szabad elhinni.

Akár évi 90000 forintos megtakarítást realizálhatunk átlagos fogyasztás mellett, legalábbis ezt ígéri a csodakütyü, ami villanyáramot spórol nekünk. A készülék 75%-os (!) villamosenergia-fogyasztás csökkenést ígér: megrendelt berendezést gyorsan leszállítják Európában, viszont semmire sem jó. Illetve egy dologra mégis csak, hogy megkopasszák a mit sem sejtő, hiszékeny vásárlókat.

A Villanyszerelők Lapja alapos vizsgálatok alá vetette az Energy Saver Pro nevű készüléket, amelyet – hirdetése szerint csak a konnektorba kell dugni, és máris megspórolja nekünk a villanyszámla háromnegyedét. A kis berendezés a honlapján elég zagyva és néhol érthetetlenen megfogalmazásban az alábbiakat kínálja:

  • optimalizálja és javítja az áram elosztását, és felhasználását,
  • tisztítja a káros vételi zavarokat,
  • megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól,
  • a készülék nagyon hatékony a kapcsolással működő fogyasztóknál,
  • a jelenlegi impulzus egység közel tízszerese érhető el a névleges fogyasztásnak.

A szakújság egy erre szakosodott méréstechnikai céggel, a C+D Automatika Kft.-vel együttműködve bevizsgálta az Energy Saver Pro-t. A vizsgálatoknál nem tapasztaltak mérhető energiafogyasztás csökkenést sem akkor, amikor egy elektromos fűtőtesttel, sem amikor egy nagy teljesítményű porszívóval (vagyis induktív jellegű fogyasztóval) végezték el a vizsgálatot. Az viszont kiderült, hogy maga a csodakütyü is fogyaszt némi áramot, azaz a konnektorba dugva kis mértékben még növeli is a fogyasztásunkat.

A szakemberek ezután szétszerelték a készüléket, amelyben egy – jelzések nélküli – kondenzátort, LED lámpát és néhány más egyszerű elektronikai alkatrészt találtak.Az újság megpróbálta megtalálni a gyártót. Az egyetlen magyar vonatkozású vállalkozás csak a kézbesítést intézi, a forgalmazó cég, a LifeSisters LLC viszont amerikai, amelynek honlapját egy bolgár határvárosban, Ruse-ban élő személy jegyezte be. A termék nem meglepő módon kínai, amely több elnevezéssel, jelentős kialakításbeli eltérések nélkül, hasonló ígértekkel szinte minden európai országban feltűnik. Az ára is változó, Magyarországon 10000 és 38000 forint között kínálják, Szlovákiában 38 euró az ára, az eBay-en pedig akár már 4 dollárért is kapható. Szakértők szerint a készülék létét pusztán a vásárlók megkárosítása indokolja, ami semmit sem csinál, azon kívül, hogy pénzt húz ki a spórolni vágyó fogyasztó zsebéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik