Tech

Apró dobozból is jöhet mozis hangorkán

Technet
Technet

2014. 08. 11. 15:10

Valódi 5.1 csatornás, nagyfelbontású hangot kínál az ASUS apró, USB-tápellátású eszköze.

Bár manapság minden PC, notebook és egyéb számítástechnikai eszköz rendelkezik valamilyen hangkeltő eszközzel, az igazi audiofil felhasználók számára egy halkan, visítva csipogó sztereó hangszóró-párocska sokszor bizonyulhat kevésnek. Ha már a kijelzők terén az egyre nagyobb felbontás és a mozis hatás a divat, miért ne lehetne ugyanezt a minőséget elérni hang terén is?

Az ASUS a fenti gondolatmenetet követve jelentette be a Xonar U5, egy kis méretű, USB-s tápellátású hangkártya és fejhallgató-erősítő megjelenését, amely valódi 5.1 csatornás, térhatású hangot, 192 kHz/24 bites, nagyfelbontású audiorendszert, Perfect Voice technológiát, valamint dedikált mikrofon- és kimeneti hangerővezérlést kínál a fantasztikus játékélmény szolgálatában, a magas színvonalú zenehallgatás és a filmnézés érdekében. A Xonar U5 szolgáltatásai között megtalálható a Sonic Studio is: egy kényelmesen kezelhető segédprogramról van szó, amely lehetőséget ad a hangélmény teljes körű finomhangolására egy elegáns és intuitív felhasználói felület segítségével.

Az egyszerűen használható azonnali (plug and play) beállítással a Xonar U5 ideális megoldást jelent azoknak a noteszgépes játékosoknak, akik valódi 5.1 csatornás hangra vágynak, és azoknak a PC-s játékosoknak, akik a fantasztikus audioteljesítményt anélkül akarják elérni, hogy a PC házában turkálnának hangkártyák beszereléséhez.

asus-xonat-hangrendszer-technet-01 (technet, asus, xonar, hang, hangkártya, usb, laptop, pc, számítógép, mozi, film, filmnézés, játék, videojáték, )

A Sonic Studio az ASUS következő generációs hangbeállító segédprogramja, amely a Xonar U5-tel együttműködve teljes kontrollt biztosít a PC-s hangélmény fölött. Felületén logikusan csoportosítva jelennek meg az audiobeállítási funkciók, emiatt a Sonic Studio nem csak nagy teljesítményű, de egyszerűen is használható. A szokásos többképernyős felületekkel megáldott segédprogramoktól eltérően, ami bonyolulttá és időigényessé teszi a konfigurálást, a Sonic Studio elegáns egyablakos nézetében minden szükséges vezérlőelem egy képernyőn látható, így a beállítások gyorsan és könnyedén elvégezhetők.

A Sonic Studio felületén a legfontosabb kezelőszervek funkcionális csoportokba szervezve jelennek meg, hogy mindent könnyen és félrenyúlások nélkül meg lehessen találni. A legfontosabb audiobeállítási csoportok sorában az alapbeállítások (pl. a hangerő és a csatornaválasztás) mellett előre megadott beállítások is találhatók, amelyekkel egyetlen kattintással teljesen átalakítható a megszólalás. Az I/O kiválasztási csoportban gyorsan és egyszerűen megadhatók a különféle be- és kimeneti eszközök, például a mikrofonok, hangszórók és fejhallgatók. A speciális audiobeállítások csoportja olyan eszközöket tartalmaz, amelyekkel finom részletességű szabályozás végezhető, például equalizert bizonyos frekvenciák kiemeléséhez, Bass Boost eszközt a mélyebb, kifejezőbb basszusokhoz, Voice Clarity eszközt a beszéd érthetőbbé tételéhez a filmekben és a zeneszámokban, illetve a Compressor eszközt a hangok dinamikus tartományának szabályozásához.

A hangolási csoportokkal a fejhallgatós felhasználók virtuális surround hangzást kapnak, és beállíthatják az effektus terét azzal, hogy virtuálisan megadják a hangszóró elhelyezkedését és utózengését. Végül pedig a mikrofonhangoló csoport a mikrofon beállításához szükséges eszközöket és funkciókat tartalmazza, köztük a Perfect Voice technológiás vezérlést, amely a játékokon belül nyújt tiszta kommunikációt azzal, hogy a beszédjelek és a háttérzaj között akár 20 dB-es különbséget is el tud érni.

A Xonar U5 kis mérete miatt rugalmasan elhelyezhető bárhol, de a látvány csalóka: az apró, USB-s tápellátású eszközbe komoly teljesítményt zsúfoltak. A többi kicsi USB-s audioeszköztől eltérően, amelyek teljesítményét komolyan korlátozza a helyhiány és az energiaszűke, a Xonar U5-t gondos munkával úgy tervezték, hogy ezeket a korlátokat lebontsa. Az eszköz egyidejűleg képes 5.1-es surround hangzást és 192 kHz-es, 24 bites nagyfelbontású audiojelet szolgáltatni 104 dB-es jel-zaj arány mellett.

A Xonar U5-ben egy integrált, csúcsminőségű fejhallgató-erősítő gondoskodik a tiszta, dinamikus és kiemelkedő részletességű hangokról, a gazdag és magával ragadó audioélményről, ahol a játékok hangjai – a robbanások moraja és a lépések zaja is – hihetetlenül realisztikusak, és füllel jól elhelyezhetők a játékkörnyezetben.

A kiváló teljesítmény mellett a Xonar U5 még egy sor tervezési finomsággal is javítja a játékélményt és növeli a felhasználó élvezetét. A dedikált mikrofon-hangerőszabályzóval a legvadabb játék közepette is könnyű azonnali beállításokat végezni. A fő hangerőszabályzó gomb kényelmesen használható kimenetválasztóként is, hogy gyorsan lehessen váltani a hangszórók és a fejhallgatók között, egyetlen kattanással. A Xonar U5 19 900 forintos ajánlott, bruttó áron augusztus végén érkezik a hazai boltokba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.