Tech

3D-nyomtatóból jönnek a legújabb fotómasinák

A NASA legújabb technológiája néhány éven belül forradalmasíthatja a fényképezőgép-gyártást.

Az elmúlt időkben szépen lassan hozzászoktunk ahhoz, hogy szinte még a csapból is a 3D-nyomtatók folynak. Ezeknek a jelenleg még nem olcsó, de egyre szélesebb körben elterjedő készülékekkel rendkívül egyszerűen nyomtathatunk egyszerű műanyag játékokat, szemüvegkereteket, működőképes fegyvereket, illetve akár ételeket is. Ez azonban még csak a kezdet.

A NASA arról számolt be, hogy gőzerővel folynak a világ első 3D-nyomtatott kamerájának a fejlesztési munkálatai. A jelenlegi tervek szerint valamikor szeptember végén elkészülő produktum egy fix 50 milliméteres gyújtótávolsággal rendelkező képalkotó berendezés lesz, melynek komplett külső struktúráját 3D-nyomtatóval állítják el, még pedig alumíniumból.

Jason Budinoff, a NASA egyik vezető mérnöke elmondta, hogy míg egy hagyományos fényképezőgép több száz alkatrészből tevődik össze, addig a 3D-nyomtatóval készített példányok tizedennyi alkotóelemből is összeállíthatók. Ráadásul emberünk úgy véli, hogy ezeknek az újgenerációs fotómasináknak még a képminősége is jobb lesz a jelenleg kapható társaikénál. Arra viszont jó néhány évet még mindenképpen várnunk kell, hogy a Canon és a Nikon hasonló termékekkel támadja le a piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik