Tech

A technológia fejlődött, a nyelvünk nem

Ennek köszönhetően továbbra is használunk olyan kifejezéseket, melyeknek a szó szoros értelmében már nincs is értelme.

Betárcsázni, feltárcsáni és úgy általában tárcsázni
Bár a tárcsás telefonok már évtizedekkel ezelőtt kihaltak, mégis, amikor például arra akarunk valakinél rákérdezni, hogy kezdeményezte-e már a hívást, akár ezt a szót is használhatjuk – “Tárcsáztad már a pizzást?

Letenni, lecsapni
Ugyan kagylós telefonokat még látni – minden utcai fülkében ilyen van -, az okostelefonok korában mégis furcsa belegondolni, hogy a hívás megszakításához a letenni szót használjuk, hiszen ehhez általában nem kell sehova letennünk a készüléket.

Az ablakot letekerni és feltekerni
Szintén olyan technológiáról van szó, amivel találkozhatunk még ugyan, de az elmúlt években már nemigen gyártottak olyan autót, amiben konkrétan bármit is tekerni kéne ahhoz, hogy az ablakot letekerjük vagy feltekerjük – hiszen a folyamat gomnyomásra működik.

Visszatekerni
Bár manapság a VHS-kazetták helyett a YouTube-ot használja az ember, ha egy felvételt az elejéről akar megnézni, szinte biztos, hogy a “Tekerd vissza!” felszólítást használja.

Film
És ha már itt tartunk, személyes kedvencünk a film, amely ugyan digitális korunkban már egy meghaladott adathordozónak számít, mégse gondoljuk, hogy indokolt lenne a kifejezés modernizálása, hiszen mindenki imádja a jó filmeket.

Nektek van még a tarsolyotokban hasonlóan járt szó vagy kifejezés?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik