Tech

Szexhangok és Orbán Viktor generátor

orbán (orbán)
orbán (orbán)

A pesszimistábbak szerint a modern eszközök legfontosabb hozadéka az, hogy az agyunk (amúgy sem túlhasznált) kapacitásának egyre kisebb százalékát tudjuk munkára bírni. Az optimistábbak pedig létezni sem tudnak anélkül, hogy minden egyes apró feladatra ne töltenének le legalább egy mobilalkalmazást az okostelefonjukra. Lehetőleg naponta egyet.

Az igazi okostelefon geekeknek a bullshitgenerátor alkalmazás már a kötelező minimum (tetszésszerűen kimondja helyetted, hogy „lószar”) de az igazán kifinomultak lelkesen használják a szellemkeresőt (megmondja, hogy van-e a szobában szellem) vagy a hazugságdetektort is (állítólag jobb, mint az FBI hazugságvizsgálója). Se szeri se száma az ilyen és hasonló alkalmazásoknak az Android Market-en vagy az AppleStore-ban, és kis lemaradással ugyan, de nagy erőkkel zárkózik fel a Windows Phone alkalmazások tára is.

Persze az élet nem csak bullshit, és a sok ezer alkalmazás között találunk igazán hasznosakat is, amik valóban a mindennapjainkat tudják hatékonyan segíteni. Sőt, a különböző médiumok már azon is versengenek, hogy melyikük mondja meg nekünk a tutit annak kapcsán, hogy mi is az a 10 legjobban használható alkalmazás, ami nélkül élni sem érdemes. Ebben az agykapacitás-kímélő versenyben mi magyarok sem állunk rosszul, állítólag a magyar fejlesztésű alkalmazások igencsak kreatívak, és az tény, hogy ma már egyre több magyar szoftverfejlesztő cég egyik bevételi forrását jelentik.

Autóval a wc-re

De tényleg szükségünk van ennyi alkalmazásra? Trendi negyvenesek körében elterjedt nosztalgiázó dicsekvés annak felemlegetése, hogy bezzeg a kilencvenes évek elején vagy kétszáz telefonszámot tudtam fejből, most meg a WC-re sem tudok bemenni a mobiltelefonom nélkül, viszont a 200 telefonszám által hagyott helyet az agyamban sokkal jobban ki tudom használni :)!

Ez jó, de mire?! Ha a valamilyen napi feladatra való odafigyelést kiváltjuk egy hasznos alkalmazás használatával, akkor tényleg hatékonyabban tudunk dolgozni? Vagy az „üresedés” csak annak hagy helyet, hogy még legyen időnk letölteni és megnézni egy Orbán Viktor generátort, esetleg belájkolni két fancy videót a Facebook-on, vagy lenyomni egy menetet a Candy Crush Saga-ból? Egy friss, első látásra hasznosnak tűnő magyar fejlesztésű alkalmazást vizsgáltam meg ebből a szempontból.

ZsebNővér

A találóan ZsebNővér névvel ellátott ingyenes alkalmazás nemrég jelent meg Android telefonokra, és az Instait Kft. magyar szoftverfejlesztő cég terméke. Kifejezetten a hasznos alkalmazások kategóriájában próbál meg sikeres lenni, hisz a segítségével a napi gyógyszerszedési tevékenység kezelése és a szervezése válhat szó szerint „felejthetetlenné”. Az alkalmazás segítségével emlékeztetők állíthatók be akár egyedi és időszakos, akár pedig folyamatos gyógyszerkúrákhoz, a segítségével több gyógyszer és több kúra napi szedése is követhetővé és szervezhetővé válik és nem csak egy felhasználónak, hanem akár a család összes tagjának vagy a házikedvenceknek is. Az emlékeztetők mindenféle szükséges információval elláthatók, amik az adott gyógyszerhez kapcsolódnak (evéssel kapcsolatos információk, mellékhatások, stb.).

A fejlesztő Instait Kft. egy elsősorban üzleti szoftvereket fejlesztő vállalkozás, amelynek első nyilvános mobiltelefon alkalmazása a Zsebnővér. De mi késztet egy stabil szoftverfejlesztőt arra, hogy ilyen területre tévedjen? Surányi Mátyás, az Instait Kft. ügyvezetője egyáltalán nem unatkozó szoftverfejlesztők szórakozásának látja a mobilalkalmazások készítését és üzletileg is indokoltnak tarja az ezen a piacon való megjelenést.

„Az életünk abba az irányba halad, hogy az okostelefon már ma is az egyik alapvető, megkerülhetetlen kommunikációs eszközünk… A végfelhasználók érdekei ráadásul könnyen társíthatóak üzleti szándékkal, a ZsebNővér például könnyen üzleti kommunikációs és szervező felületté  válhat, hiszen  egy orvosi rendelő alapvető ügyfél-kommunikációs és ügyfélszervezési feladatait is szinte maradéktalanul el tudja látni. Az alkalmazás interaktívvá tehető, bizonyos esetekben lehetővé válhat a közvetlen, akár beteglátogatás nélküli orvos-beteg kapcsolat, a gyógyszerszedési naplók mellett egészségügy mérési adatok, mint pl. vércukorszint és vérnyomás kommunikálhatók az orvos fele, időpontok kérhetők és kezelhetők, azaz a felhasználási lehetőségek tára meglehetősen széles – és mindkét fél életét vagy munkáját egyszerűbbé teszik.”

Nővérkék helyett szexhangok

A cégvezető gondolatai tiszteletre méltóak és valóban hitelesnek is tűnnek, főleg, ha belegondolunk abba, hogy gyógyszerszedés tekintetében Európában is az élen állunk. De persze Magyarországon élünk, és nálunk minden más. Az a rossz hírem van az Instait fejlesztőinek, hogy az Apps Annie szakportál statisztikái alapján Magyarországon az Android telefonokra letöltött alkalmazások között az „orvosi” kategóriában egy bizonyos „Happiness Cheats Sex sounds” nevű alkalmazás a piacvezető a szúnyogriasztást állítólag profin művelő alkalmazás mellett.

De a bővebb listán sem található meg a ZsebNővérhez hasonló funkciót futtató, máshol eléggé sikeres alkalmazások közül (MediSafe, MedHelper, MyPillbox) egyetlen egy sem. Felhasználók nélkül pedig nehéz lesz sikeressé tenni bármilyen alkalmazást. Arról is folyamatosan tudósítanak a technológiai lapok/fórumok hogy sok alkalmazást hiába tettek sikeressé komoly fejlesztéssel és nagy befektetéssel, üzleti sikert mégsem hoztak. De majd a közeljövő eldönti, kinek lesz igaza.

Fotó: Northfoto

Erre bízzuk az életünket?

Az alapfelvetéshez visszatérve, a motorizáció tömegessé válásakor, nálunk valamikor a kilencvenes évek elején terjedt el a mondás, hogy a WC-re is autóval megyünk. A mobilalkalmazások pedig, ha gondolkodni nem is gondolkodnak helyettünk, valóban olyan funkciókat futtatnak, amelyek az alapvető napi feladatainkat veszik át, azaz előfordulhat, hogy nemsokára tényleg egy 150 grammos, 4 vagy 5 inch átlójú apró kis eszközre bízzuk az életünk teljes szervezését, az agyunkkal meg majd e helyett valamiféle virtuális világban végzünk luxusutazásokat vagy épp egymást gyepáljuk valamilyen „real time first person shooting game”-ben.

Hogy mi a jobb? Kétszáz telefonszámot és a teljes havi programomat tudni fejből, vagy pihentetni az agyam a fontosabb feladatokra? Nehéz erre válaszolni, de felveszem a feladatot az okostelefonomba, az majd emlékeztet rá, hogy végiggondoljam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik