Tech

Halott a 3D tévé

3D tévé (3D tévé)
3D tévé (3D tévé)

Mostanság már szinte az egész szakma úgy véli, hogy a háromdimenziós televíziózás a jelenlegi formájában teljesen életképtelen.

Alig három-négy esztendő telt el azóta, hogy az első 3D televíziós készülékek felbukkantak a kereskedelmi forgalomban, és az egykoron méregdrága és csak kevesek számára elérhető technológia mára már a legtöbb televíziós készüléket meghódította magának. Az eladási mutatók tehát folyamatosan javulnak, ez azonban nagyon becsapós, hiszen a valóságban már szinte senkit sem érdekel a 3D tévé.

Jamie Hindhaugh, a brit BT Sport ügyvezető igazgatója a napokban egész egyszerűen azt nyilatkozta, hogy a 3D televíziózásnak nincs semmi értelme. “A tavalyi olimpiát 3D-ben néztem és bizony ez volt életem legnagyobb időpocsékolása. Rajtam kívül ráadásul szinte senki sem nézte a 3D-s olimpiai közvetítéseket” – nyilatkozta a komoly pozícióban lévő úriember.

Hindhaugh elmondta, hogy amikor két évvel ezelőtt ellátogatott egy fogyasztó elektronikai kiállításra, akkor ott gőzerővel nyomult a 3D TV, míg ha ma elmegy egy ilyen rendezvényre, akkor a 3D-ről szinte már semmit sem hallani, hiszen mostanság már az Ultra HD néven ismert 4K felbontás van fókuszban. Mark Harrison, a BBC egyik vezetője egyébként már hónapokkal korábban azt nyiltakozta, hogy a 3D TV halott, és a szemüveges háromdimenzió megmarad a mozik és a játékőrültek számára.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a mostanság olyannyira felkapott Ultra HD idővel nem jut-e a 3D TV sorsára? Ezt egyelőre nem tudni, az mindenesetre tény, hogy az Ultra HD térnyerése igen lassú lesz, illetve nem elhanyagolható szempont, hogy a Full HD-nél négyszer nagyobb felbontásban rejlő lehetőségek kiaknázásához vagy irgalmatlan nagyméretű tévét kell vásárolunk, vagy a kisebb modelleket már-már zavaróan közelről kell néznünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik