Tech

Ártatlanoknál rejtegetik a gyermekpornót

gyermekpornó (gyermekpornó)
gyermekpornó (gyermekpornó)

Mivel az internetezők között folyamatosan vannak olyanok, akik tiltott és büntetendő tartalmakra vágynak, az "árnyék-szolgáltatók" is mindig megtalálják a módot, hogy kiszolgálják az igényeket.

Mivel a helyi és nemzetközi hatóságok, valamint a szakosodott internetes szervezetek egyre jobban ellenőrzésük alá vonják a világhálót, a tiltott tartalmakból nyerészkedő “szolgáltatók” is egyre szofisztikáltabb megoldásokat találnak, hogy az érdeklődőknek eljuttassák a vágyott képeket és videókat.

A webes biztonságért és a világhálón megjelenő illegális tartalmak visszaszorításáért küzdő Internet Watch Foundation szakértői a BBC-nek nyilatkoztak arról a folyamatosan megújuló harcról, amelyet az internetes gyerekpornográfia ellen folytatnak. Az alapítvány szerint a webes bűnözők legújabb trükkje, hogy nem összetákolt, ideig-óráig elrejthető saját szervereken tárolják a látnivalókat, hanem ártatlan cégek webes kiszolgálóin rejtik el azokat.

Az elmúlt hat hétben az alapítvány 227 különböző bejelentést kapott arról, hogy a levélszemét-szűrőn áthatoló spam e-mailekben, vírusok “hátán”, vagy akár a jó ízlés határain még innen található erotikus oldalak meghackelésével irányítják a felhasználókat gyerekpornót tartalmazó weboldalakra. A bejelentők szerint az oldalakon fiatalkorúakkal kapcsolatos, szexuális tartalmú képek és videók mellett olyan kirívóan durva tartalmak is riogattak, mint a kiskorúak elleni nemi erőszak, valamint akár csecsemők kihasználása.

Korábban az ilyen oldalak ellen egy fokkal könnyebb volt küzdeni, hiszen a bejelentéseket követően vissza lehetett keresni az illegális tartalmakat tároló szervert, és lekapcsolni – majd pedig ennek adatai alapján elkapni a felelősöket. Most azonban a hatóságok sorra olyan esetekkel találkoznak, ahol a tartalmak ártatlan vállalatok szerverein rejtőznek el, és a cégek nem is sejtik, hogy kiszolgálóik efféle anyagokat mutogatnak a nagyvilág felé. A szerverek fájlstruktúrájának mélyén, észrevehetetlen almappákban bújnak el a képek és videók, így a cégek rendszergazdái, biztonsági szakemberei fel sem fedezik ezeket.

Így ráadásul az illegális oldalak mögött álló személyek sem kaphatók el egykönnyen. Ha egy céges szerveren megtalálja valaki az elrejtett tartalmakat, semmi nem utal arra, hogy honnan származnak, és ki töltötte fel őket. Törlésük után pedig semmi sem változik, a hackerek egy másik céges kiszolgálóra tükrözik az adatokat, és minden megy tovább.

Szakértők szerint az elkövetők gyakran “hagyományos” szexoldalak üzemeltetéséből kiábrándult szolgáltatók, akik az ingyenesen is elérhető erotikus tartalmak miatt egyre kevesebb bevételt termeltek régi weboldalaikkal. Épp ezért olyan képekkel és videókkal kezdenek foglalkozni, amelyek tiltott tartalmuk miatt nem fordulnak elő mindenfelé az interneten. A feltört szervereken egy-két képpel és videóval kezdenek, amúgy beetetésként, és igyekeznek pénzt kérni az ilyenekre gerjedőktől a további tartalmak eléréséhez.

Az Internet Watch Foundation szerint az elmúlt három hónapban 42 százalékkal nőtt a hasonló esetekkel kapcsolatos bejelentések száma. A szervezet most a legnagyobb webes vállalatokhoz, így a Google, Microsoft, a közösségi oldalak és a hálózati technológiák gyártóinak képviselőihez fordult, hogy valamilyen közös megoldással próbáljanak gátat szabni a folyamatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik