Tech

Hatszáz korbácsütés egy weboldalért

internet (internet, világháló)
internet (internet, világháló)

A sajtó- és szólásszabadságért nálunk, és még tőlünk nyugatabbra is sokszor szót emelnek, de vannak olyan országok, ahol már egy szabadabb szellemű weboldalért is durva büntetés jár.

Az internet nem mindenhol olyan szabad, mint amilyennek megálmodták. Sok helyen blokkolják teljesen vagy részlegesen a web-elérést, vagy épp megszabják, ki mit publikálhat. Szaúd-Arábiában súlyos ítélettel zárult egy webes magazin szerkesztőjének ügye, pedig Raif Badawi csupán azt a főbenjáró vétséget követte el, hogy újonnan indított közösségi weboldalán vallási kérdésekről beszélgetett.

A “Szabad Szaúdi Liberálisok” nevű internetes portál alapvető célja az volt, hogy regisztrált felhasználók egyfajta fórumként vitassanak meg politikai és vallási témákat. Nyugati szemmel nézve az égvilágon semmi illegális, vagy veszélyes nem történt az oldalon, a “legforróbb” téma az iszlám vallás közéleti és politikai szerepe volt, amelyről mindennemű szélsőségek nélkül beszélgettek a látogatók.

A közel-keleti országban azonban még ez a tevékenység is több rendbeli, súlyos törvényszegésnek minősül. Badawit több mint egy éve tartották előzetes letartóztatásban, míg a napokban megszületett az ítélet, mely bűnösnek mondja ki kiberbűnözés (!) és apja parancsainak megszegése miatt. Ez utóbbi tétel furcsán hangzik az ügy ismeretében, de a vallással átitatott helyi jogrendben azt jelenti, hogy a bűnös olyat tett, mondott vagy gondolt, ami ellenkezik a szent és sérthetetlen parancsolatokkal, tehát az atyái által hozott és betartott törvényekkel.

Természetesen az említett weboldalt már Badawi letartóztatásakor bezárták, most azonban a büntetést is kiszabták: hét év börtönbüntetést, amely előtt nem kevesebb, mint 600 korbácsütést is ki kell állnia a vádlottnak. Ez ráadásul már egy enyhébb verdikt, mint amire eredetileg számítani lehetett, korábban ugyanis szándékos eretnekség (pontosabban a vallás elleni felbujtás) is szerepelt a vádak között, ami Szaúd-Arábiában automatikusan halálbüntetést von maga után. Badawi az utolsó szó jogán hithű muszlimnak vallotta magát, és elutasította a vádat, mely szerint a vallás ellenében cselekedett volna.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet máris tiltakozását fejezte ki az ítélet és a büntetés ellen, de egyes országok diplomáciai szervei, többek között Franciaország is nyilatkozatban ítélték el “a szólásszabadság torzítását”. Ennek ellenére a bíróság határozata jogerős…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik