Tech vélemény

Ma elsötétülnek a tévéképernyők – videó

Szerda délután fél 1-kor az ország 14 megyéjében megtörténik a digitális átállás és leáll az analóg televíziós műsorszórás. Az NMHH közel 2 milliárdot költött arra, hogy tájékoztassa a részletekről a lakosságot. Sikerült? Nem reprezentatív videós felmérésünk.

– Te láttál már digitális átállásos reklámot?

– Nem tudom. Melyik az?

– A borbásmarcsis.

– Ja, tudom. Láttam már, minden buszon rajta van!

– És kiderült belőle számodra valami a digitális átállásról?

– Nem. Amúgy mi az?

Az elmúlt hetekben többször folytattunk hasonló beszélgetéseket budapestiekkel arról a kampányról, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) indított annak érdekében, hogy az emberek értesüljenek a digitális átállásról és a teendőkről. A kampány 1,9 milliárd forintba került, hivatalos adatok egyelőre nincsenek arról, hogy a reklámcunami mennyire volt hatásos. Stábunk Budapesten és vidéken kérdezte az utca emberét, hogy nekik mennyi új információt adott a kampány, illetve, hogy segített-e az átállásban? (A vidéki helyszínek közül az egyik Felcsút volt, úgyhogy grátiszként az olvasók újra láthatják a kommentelők között igen népszerű libás bácsit a stadionról készült videónkból – a szerk.).

A tapasztalatok vegyesek: volt, aki tőlünk tudta meg, hogy nem kell foglalkoznia a digitális átállással, de olyan is akadt, aki hasznosnak találta a reklámokat. A többségnek ugyanakkor nem segített, különösen azoknak nem, akik a fővárosnan élnek. Ez valahol érthető, Budapesten azért a többségnek kábeltévéje van, ami annyit jelent, hogy semmi dolga a digitális átállással.

Kommentben várjuk a véleményeket: önnek hasznára vált a kampány?

Olvasói sztorik