Tech

Viccet csináltak a légikatasztrófából

A San Franciscó-i légiszerencsétlenségről hírt adó egyik tévécsatorna leközölte a gépet vezető személyzet állítólagos nevét - nagy hiba volt, hackerek szórakoztak velük.

Múlt vasárnap a dél-koreai Asiana légitársaság 214-es számú járata leszállás közben a földnek csapódott, a baleset három halálos áldozattal és megannyi súlyos sebesülttel járt. A közvélemény persze azóta is kíváncsi a részletekre, ezért az okok felderítésének részleteivel folyamatosan foglalkozik a média.

Péntek délután a Fox médiabirodalom részeként működő kaliforniai KTVU tévéadó hírműsora közölte, hogy végre kiderítették a gép személyzetének nevét. A képernyőn megjelenő, fonetikusan leírt neveket ráadásul be is olvasta a műsorvezető, és még itt sem tűnt fel senkinek, hogy csupán egy felfoghatatlanul durva tréfa áldozatai.

Az elsőre valóban távol-keletinek tűnő nevek ugyanis buta szójátékok voltak, amelyek kimondva máris angol kifejezésekként érthetőek. Ennek ellenére senkinek nem esett le, hogy kitaláció a négy név: Sum Ting Wong (azaz “something wrong”, tehát “valami baj van”) kapitány, valamint Wi Tu Lo (“we too low” – “túl alacsonyan vagyunk”), Ho Lee Fuk (“holy f…ck” – “szent sz…r”) és Bang Ding Ow (hangutánzó angol szavak, kb. “bang, puff, au”) pilóták neve a valóságban biztos nem ez volt.

A tévedésre azonban gyorsan rá kellett ébrednie a csatorna szerkesztőinek, ahogy ömleni kezdtek a felháborodott telefonok és e-mailek, amelyek tiszteletlennek, vagy néhány esetben rasszistának bélyegezték a műsorban részt vevőket. Az adónál természetesen azonnal belső nyomozás indult annak kiderítésére, honnan származhatnak a valósnak hitt adatok, és eljutottak egy hírszerkesztő gyakornokig, aki ellenőrzés nélkül szerkesztette adásba a neveket, amelyeket – a jelek szerint – az Asiana képviselőitől kapott. Tüzetesebb vizsgálat után azonban kiderült, hogy csupán arról volt szó, hogy valamilyen morbid tréfálkozó meghackelte a koreai légitársaság egyik e-mail fiókját, és arról küldte be a valótlan adatokat. A gyakornokot persze azonnali hatállyal kirúgták, de esélyes, hogy a valódi ötletgazda személyére sosem derül fény.

Az eset tanulsága természetesen egyértelmű: az internet és a mindent behálózó adatok korában talán még fontosabb utánanézni minden állításnak és megszerzett információnak. Más kérdés, hogy egy kicsit a józan észre is hallgathattak volna, hiszen a hiba körülbelül olyan súlyú, mintha itthon egy hírben egy “Bekő Tóni” nevű autószerelőről, “Tadeusz Mikornyicki” névre hallgató lengyel kocsmárosról, vagy “Hallja Menjeninnen” finn kidobóemberről kellett volna beolvasni egy hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik