Nagyvilág

Mentő gázolta halálra a légikatasztrófa túlélőjét?

Repulogep(1)(960x640)(10).jpg (repülőgép, )
Repulogep(1)(960x640)(10).jpg (repülőgép, )

Szombaton, landolás közben gyulladt ki és szakadt szét egy Boeing 777-es San Franciscóban. A két halott közül az egyiket feltehetően a helyszínre érkező mentők gázolták halálra.

Az előírtnál jóval kisebb sebességgel közelített a leszállópályához, és közvetlenül a „kemény” landolás előtt újra a levegőbe próbált emelkedni az a Boeing 777-es, amely szombaton járt szerencsétlenül San Franciscóban.

Fotó: MTI / EPA / Monica M. Davey

Asiana Airlines dél-koreai légitársaság gépének pilótái másfél másodperccel a földet érés előtt megpróbálták felgyorsítani a gépet, hogy újra a levegőbe emelkedjen, de már túl késő volt. Ez egybevág azzal, amit a szemtanúk mondtak a szerencsétlen landolás után. A hang- és adatrögzítő dobozok elemzése során azt is kiderült, hogy a pilóták műszaki hibát nem észleltek a gépen.

A földet éréskor a repülőgép kicsúszott a leszállópályáról, egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott, hivatalos adatok szerint ketten meghaltak és több mint száznyolcvanan megsérültek. Mindkét halott kínai: egy 16 és egy 17 éves lány. Ők a gép hátsó részében utaztak, és holttestükre a gépen kívül bukkantak rá a mentőalakulatok.

A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az egyik kínai lány nem landoláskor halt meg. Halálát az okozhatta, hogy a baleset utáni káoszban elgázolta az utasok segítségre siető mentőkocsik egyike. A sérülések legalábbis erre utalnak. Igazságügyi orvos szakértők már megkezdték a holttest vizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik