Tech

Saját kameránk kémkedik utánunk

laptop (laptop, )
laptop (laptop, )

A vírusirtóiról híres Kaspersky Lab szakértői olyan, böngésző alapú kártevőt találtak, amely az éppen békésen netező, gyanútlan felhasználók életét lesi meg a gépük webkamerájának segítségével.

Azt eddig is tudtuk, hogy az Adobe Flash alkalmazása külön kérésre aktiválni tudja a számítógépünk mikrofonját és webkameráját, amit utána maximálisan irányíthat a felhasználó. Az viszont eddig nem derült ki, hogy a Google Chrome böngészőn van egy olyan biztonsági rés, amelyen keresztül a böngésző képes egy fotóval elrejteni a biztonsági felkérés panelját. Ennek a menete a következő: a felhasználó gyanútlanul elfogadja a program felkérését, mivel azt egy álkép fedi, amely valamilyen kényszerítő interakciót indít, amelyet a felhasználónak el kell távolítania egy kattintással (Play vagy X ikon). A kattintást követően a webkamera rögzíti a fotót, amelyet a rendszer továbbít a kiberbűnöző szerverére.

Az így begyűjtött fotókat később bármilyen visszaélésnél, például zsarolásnál felhasználhatják a netes bűnözök. Ami talán ennél is ijesztőbb, hogy a Kaspersky munkatársai olyan eseteket is észleltek, amikor a bűnözők a készülékek mikrofonját is képesek voltak távirányítással bekapcsolni, és így több órányi beszélgetéseket rögzítettek.

Ez az új vírus is jól példázza, hogy az átlagfelhasználók nagy többsége még mindig nincs tisztában a biztonságos böngészőhasználattal, illetve a privát szférájukat érintő támadások lehetőségével, pedig ez valós fenyegetettség. Éppen ezért érdemes odafigyelni, nem csak az asztali gépeken, de az okostelefonok esetében is, és bizony el kell olvasni a biztonsági előírásokat az egyes alkalmazások letöltésekor, mert érhetnek meglepetések. A paranoiásabbaknak pedig fekete szigetelőszalag ragasztását javasoljuk az őket mindig figyelő webkamerákra, vagy telefonjuk, tabletjük lencséire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik