Szórakozás

Webkamerán lehet kukkolni a hazai gólyafészkeket!

Gólyalesre fel! Több magyar település gólyafészkét is figyelemmel kísérhetjük percről percre!

Nagyjából féltucatnyi webkamera figyel egy-egy gólyafészket Magyarország különböző pontjain. Némelyik berendezés remek minőségben közvetíti a képet, s a hangot is. Így nem csak láthatjuk, ahogy tollászkodik vagy a fiókáit eteti kedvenc madarunk, de hallhatjuk is jellegzetes kelepelését.

„Idén nem kedvezett az időjárás a Magyarországra visszatérő gólyacsaládoknak. Többségük ugyan visszatért, de még nem foglalta el fészkét. A hűvös március után azonban hamarosan elkezdenek költeni. Ezek a pompás madarak egyébként meglepően jól viselik a hideget, az élelemforrásaik viszont elapadnak a fagyos időszakokban. A madártani intézet rendszerint nyomon követi a gólyákat, s az élelmezésükről is gondoskodik. Ezt egyébként bárki megteheti!“ – mondta el Kovács Mihály, ornitológus.

(Kattintson a fotóra a webkamera képéhez!)

„Adható neki nyers marhahús, elhullott naposcsibe vagy kacsa, de tyúlbél is, továbbá döglött egér, patkány. Disznóhúst ne adjunk neki, mert az abban tanyázó esetleges élősködőkre érzékeny lehet. A tavasz beköszöntével egyébként már tudnak vadászni, így nem szükséges etetni őket. Ilyenkor egyébként sem fogadják el az embertől a táplálékot, mivel nincsenek rákényszülve.”

Nézze meg testközelből!

Remélhetőleg hamarosan nagyon látványos lesz a fészekkukkolás, hiszen betekintést nyerhetünk a gólyacsaládok életébe: láthatjuk a tojásokat és később a fiókákat. A webkamerák listáját erre a linkve kattintva találja! Böngésszen a virtuális madárlesek között!

A kazári kamera képe, remek minőségben, itt nézhető!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik