Tech

Lakatlan sziget New York közepén

Ki hinné, hogy egy ekkora városban létezik akár egytalpalatnyi hely is, ahol megállt az idő, pedig egy egész sziget van, ahol ez történt.

Ha New Yorkra gondolunk, nem feltétlen egyből az olyan helyek jutnak eszünkbe, ahol egykor élet volt, de mostanra elhagyatva és üresen állnak, bár kétségtelenül sok ilyen épület van a metropoliszban.

Bronx és Riker’s Island között azonban van egy kis szigetecske, melyet North Brother Island néven ismerhetünk, és a Google Maps képén látható a pontos elhelyezkedése. Ez a terület 1885-ig lakatlan volt, majd a Riverside kórház költözött ide, a Roosevelt Islandről.


A kép innen

A Wikipédia szerint a Riverside Kórház a himlősöket kezelte, és itt ápolták a karanténban tartott betegeket, de később más, szintén karantént igénylő betegségekben szenvedő embereket is itt helyeztek el. Tífusz Mary – az első olyan személy, akit az Egyesült Államokban tünetmentes kórokozóként ismertek – itt halt meg 1938-ban, majd ezt követően a kórház hamarosan be is zárt.

A második világháború után a kis szigeten háborús veteránokat helyeztek el családostól, majd miután az országos lakáshiány alábbhagyott, ismét lakatlan lett a terület. 1950-ben drogfüggőket kezeltek itt, helyesebben itt voltak elzárva addig, míg tisztává nem váltak.

Az 1960-as évekre azonban a személyzet körében annyira elterjedt a korrupció, hogy lehetetlenné vált a kezelés, ezért a központ ajtajára lakat került. Most a sziget madárrezervátum funkciót tölt be, és csak komoly ellenőrzés után szabad belépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik