Nagyvilág

Mérget küldtek New York vezetőjének

michael bloomberg (michael bloomberg)
michael bloomberg (michael bloomberg)

Az első laboratóriumi vizsgálatok szerint ricint tartalmazó levelet kapott Michael Bloomberg, New York polgármestere és Mark Glaze, a Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen elnevezésű csoport igazgatója - közölte szerdán a New York-i rendőrség.

Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító és a New York-i rendőrség hírszerző részlege vizsgálatot indított.

A rendőrségi közlemény szerint a Bloombergnek küldött fenyegető névtelen levél utalást tett a polgármesternek a fegyvertartás megszigorítása érdekében vállalt szerepére. New York elöljárója Thomas Menino bostoni polgármesterrel együtt társelnöke a 2006-ban megalapított, ma már több mint 900 városvezetőt tömörítő Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen csoportnak.

A New Yorkot csaknem 12 éve kormányzó, decemberben leköszönő Bloombergnek szánt, valószínűleg mérget tartalmazó levelet még pénteken találták meg, a Glaze-nek Washingtonba feladottat pedig vasárnap. A küldeményeket további laboratóriumi teszteknek vetik alá, hogy megállapítsák: valóban ricint tartalmaznak-e.

A New York-i polgármesternek küldött levéllel érintkezésbe kerülő polgári alkalmazottak tünetmentesek, a küldeményt megvizsgáló rendőröknél viszont a ricinnek való “kitettség” enyhe tüneteit észlelték. Maga Bloomberg nem vette kézbe a levelet, amelyet a polgármesteri hivatal postabontójában fedeztek fel. A létesítmény egyik alkalmazottja arra lett figyelmes, hogy a Bloombergnek küldött levélen nem szerepel feladó. A zárt légkamrában felbontott küldeményben a fenyegető üzenet mellett rózsaszín, olajos anyagot találtak.

Márciusban Mississippi államban letartóztatták James Everett Dutschke 41 éves önvédelmisport-oktatót, akit azzal vádolnak, hogy ricint tartalmazó leveleket adott fel Barack Obama elnöknek, valamint egy szövetségi szenátornak és egy helyi bírónak.
A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, biológiai fegyverek egyik hatóanyaga. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi vagy a vérébe kerül. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik