Tech

Bankkártya helyett telefon Magyarországon is

bankkártyacsalás (bankkártya)
bankkártyacsalás (bankkártya)

Nemsokára már nem lesz fantasztikus filmbe illő jelenet, hogy mindenféle pénztárca, bankkártya és egyéb plasztik csoda nélkül járkálhatunk a boltokba, ahol mindössze telefonunkat kell a terminálhoz érinteni a fizetéshez.

Magyarországon is elindult a MobilTárca tesztidőszaka. A megoldást a három hazai mobilszolgáltató, valamint pénzintézeti szinten az OTP Bank, kártyatársaságként a MasterCard, valamint hűségkártya-szolgáltatóként a SuperShop által megalapított nonprofit szövetség gondozza, de a tesztidőszak végén a lehetőségek és a támogatott szolgáltatók száma elvben határtalanná válik.

De mire is jó a MobilTárca? A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem csak fizetésre. A megoldás lényege, hogy a néhány éve bemutatott NFC technológiával felszerelt okostelefonjaink váltják fel az összes meglévő bankkártyánkat, de ezeken kívül mindenféle egyéb kártyát és identitáskezelő eszközt. Egyazon alkalmazásban kezelhetjük céges beléptetőkártyánkat, hűségprogram-gyűjtőinket, de a jövőben akár a BKV-bérletet, vagy hotelek, uszodák, múzeumok vendégkártyáit is.

A tervek szerint a jövőben akár teljesen elfelejthetjük a fizikai formában létező kártyákat, elég a mobilunkat magunkkal vinni, amelyről minden korábbi „kártyaigényes” funkciót elintézhetünk. Az alábbi videóban a Telekom, a Telenor és a Vodafone képviselője segítségével „élesben” is megnézzük, milyen egyszerű a fizetés vagy épp a hűségpontok feltöltése és elköltése az új módszerrel, valamint a szövetség képviselői a legfontosabb kérdésekre is választ adnak.

A tesztidőszak tervezett hossza hat hónap, amely az esetleg időközben feltárt hibák, akadályok elhárítása miatt néhány héttel hosszabb is lehet. Mindenesetre a tervek szerint 2014 elején már élesben indulhat el a szolgáltatás, amelyhez onnantól bármilyen más pénzintézet vagy szolgáltató csatlakozhat.

Jelenleg az okostelefonnal végrehajtott NFC-s vásárlások mögött az OTP Bank által kibocsátott MasterCard Mobil PayPass típusú betéti kártya áll, amelyet a MasterCard PayPass és Maestro PayPass logóval ellátott elfogadóhelyeken lehet használni. A bankkártyák megszemélyesítése mobilhálózaton keresztül valósul meg. Hűségpontok gyűjtésére és beváltására a SuperShop mobil NFC típusú hűségkártyáját használhatják a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél: a Spar-csoport és az Obi üzleteiben. A fizetés és a pontgyűjtés egyszerű, kényelmes és biztonságos: elegendő a mobilt a terminálhoz érinteni, így a tranzakció egy mozdulattal elvégezhető.

Az okostelefonok segítségével a felhasználók azonnal visszajelzést kapnak tranzakcióikról, és ezeket bármikor vissza is kereshetik. A MobilTárca és az NFC technológia egyszerűsíti a napi pénzügyek intézését, hiszen kiváltja a készpénzes fizetést, és mivel a plasztikkártyák a mobiltelefonba költöznek, jelentősen egyszerűsíti és kényelmesebbé teszi a bankkártyás fizetéseket, hűségkártyák használatát. Nagy előnye továbbá, hogy bármikor kéznél van: kutatások szerint mobiltelefonunkat sokkal ritkábban hagyjuk otthon, mint pénztárcánkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik