Tech

Már nem a TV hajtja a mozgóképet

youtube (youtube, )
youtube (youtube, )

Minden jel arra mutat, hogy egyre inkább előtérbe kerül a közösségi média szerepe a videotartalmak fogyasztása tekintetében. A hirdetők is inkább az online felületek, mint a hagyományos televíziózás felé fordulnak.

Szemben a közelmúlt gyakorlatával, mára már nem a televízió az egyetlen olyan platform, amelyen keresztül videotartalmakat közvetíthetünk a nagyvilág számára. Az internet és a közösségi hálózatok manapság sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá teszik e tartalmak előállítását, ráadásul több embert érhetünk el velük, így hirdetői szempontból is fontosak. Ennek megfelelően a szerkesztett adásoknál sokkal fontosabbak lettek a közösségi médiában szereplő videók, éppen ezért már nem a TV-csatornákat váltogatjuk vagy a TV-újságból nézzük ki, hogy milyen műsort szeretnénk nézni, sokkal inkább internetes barátaink ajánlásait figyeljük, ha választásra kerül a sor.

A BI Intelligence friss kutatása azt vizsgálta, hogyan hat a videotartalmak fogyasztására a közösségi média, és miként változott ez az elmúlt időszakban. Az elemzés azt tekinti „közösségi videónak”, amely a készítésének és forgalmazásának bármely szakaszában akár egy kicsit is használta a közösségi médiát a videó népszerűsítésére. Ez alapján a közösségi videók bőven felülkerekedtek a nem közösségi videókon, és a Cisco adatai alapján kijelenthető, hogy az online videók közönsége 2016-ra megduplázódhat, és elérheti az 1,5 milliárdos számot a YouTube, a Facebook, vagy más videoalapú közösségi oldalak, mint a Vine, vagy újabban az Instagram nézettsége. A .comScore mérései szerint például csak az amerikai felhasználók, csak idén áprilisban 63 millióan néztek videókat a Facebookon. Amúgy a Facebookon nőtt a leggyorsabban a videók nézettsége az elmúlt 10 hónapban.

Szintén jellemző az új platformokra, hogy a videók hosszúsága folyamatosan csökken, köszönhetően a nézők rohanó életvitelének és gyors információkra éhes habitusának. Ehhez az is hozzájárul, hogy a közönség elsősorban mobileszközökön nézi ezeket a tartalmakat, így kulcsfontosságú, hogy a videók minden esetben kompatibilisek legyenek ezekkel az eszközökkel, és akár kisebb képernyőn is jól értelmezhetőek legyenek.

Természetesen a hirdetőknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz. Amerikában 13,2 milliárdos havi látogatottságot értek el a videoreklámok, ami döbbenetesen nagy szám. Ez az adat is azt mutatja, hogy a felhasználók sokkal szívesebben néznek olyan brand videókat, amelyeket a közösségi médián keresztül, mások ajánlásával érhetnek el. Arról nem is beszélve, hogy az online reklámvideókat többen nézik végig, mint a TV-reklámokat. Ebből egyenesen következik, hogy a hirdetők egyre több, neten „terjedő” vírusvideót fognak készíteni, amelyet mindenki továbbküld a barátainak, és így könnyedén milliós nagyságrendű kattintást érhetnek el például a YouTube-on. Ezzel pedig milliónyi emberhez jut el a hirdetett márka is. Éppen ezért a marketingesek jelenlegi legfontosabb feladata az, hogy megfejtsék, hogy mivel lehet olyan érzelmeket kiváltani a nézőkből, hogy feltétlenül továbbítani akarják az adott videót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik