Tech

Üzenjünk az idegeneknek Twitteren

twitter (twitter)
twitter (twitter)

Hamarosan Twitter-üzeneteket küldhetünk egy 17,6 fényévnyire található törpe csillag esetleges lakóinak.

Ki ne akarna földönkívüliekkel kommunikálni, még akkor is, ha adott esetben nem vagyunk meggyőződve arról, hogy léteznek? Van ennek egyáltalán értelme? Egy új, crowdsourcing kezdeményezés szerint van. A Lone Signal nevű kezdeményezés arra irányul, hogy a Földünktől 17,6 fényévre található, Gliese 526 nevű vörös törpe csillag feltételezett lakosságának folyamatosan küldjön üdvözlő üzeneteket. Űrrajongók egy csoportja, akik között nem csak Star Trek-fanatikusok, hanem tudósok is vannak, azt tervezik, hogy a kaliforniai Jamesburg földi állomása segítségével juttatják majd fel az üzeneteket távoli szomszédainknak.

A földi állomást a hatvanas években az Appolo 11 kommunikációs támogatására építették, majd később egy atomháborútól félve átépítették és szó szerint atombiztossá tették. Amúgy a hidegháborús relikviaként számon tartott állomásért épp most ajánlottak 3 millió dollárt, de egyelőre nem adják el, mert a Lone Signal csoportnak 30 éves bérleti joga van a létesítményben. A csoport egészen pontosan két adást szeretne folyamatosan sugározni a Gliese 526-ra. Ezekben alapvető fizikai törvényeket és alapvető információkat osztanának meg a Gliese esetleges lakosságával, illetve üdvözlő üzeneteket is küldenének.

Ha beindul a projekt, később bárki ingyen küldhet majd egy maximum 144 karakteres üzenetet az űrbe, csakúgy, mint a Twitteren, vagy mint egy sms-ben. Ha valaki képeket, vagy hosszabb üzeneteket szeretne küldeni, akkor az pénzbe kerül majd. Az így keletkezett bevételeket a projekt a saját finanszírozására fordítja. Addig is mindenki gondolkodjon, hogy mit üzenne a földönkívülieknek.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik