Tech

Amerikában már lehallgatják az internetet

lehallgat (lehallgatás, )
lehallgat (lehallgatás, )

A Facebook, a Google és hét másik vezető internetes óriáscég közvetlen hozzáférést biztosít a felhasználóik adataihoz az amerikai titkosszolgálatnak - közölték vezető amerikai napilapok.

A Washington Post és a The Guardian egy, “bennfentes informátoron” keresztül jutott hozzá egy PowerPoint prezentációhoz, amely arról szól, hogy a Facebook, a Google, a Microsoft, a Yahoo, a PalTalk, az AOL, a Skype, a YouTube és az Apple folyamatosan adatot szolgáltat az NSA-nak (National Security Agency). Ez tulajdonképpen az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálata. A cégek között a Dropboxot is megemlítették, mint a következő olyan vállalkozást, amely a listára fog kerülni. A dokumentumból az is kiderült, hogy a PRISM nevű programnak az Apple állt ellen leginkább, de öt év után ők is megenyhültek.

A nagy cégek persze rögtön közleményekben tiltakoztak. A Facebook például azt közölte, hogy számukra nincs is fontosabb a felhasználóik személyes adatainak védelménél, és hogy semmilyen kormányzati szervnek nem adnak közvetlen hozzáférést ezekhez. Ha a Facebookot mégis megkérik, hogy szolgáltasson információt egy-egy személyről, akkor az adatszolgáltatás előtt mindig gondosan megvizsgálják, hogy az ilyen kérelem megfelel-e a vonatkozó törvényeknek, és csak olyan mértékű adatot adnak ki amennyi feltétlenül szükséges. Eddig a Google-től és a Microsfottól érkezett még közlemény az ügyben. Ezekben szinte szó szerint ugyanazt írták le, mint amit a Facebook.

Ezek a információk egyébként alig egy nappal az után láttak napvilágot, hogy kiderült, az NSA az amerikaiak telefonhívásainak adatait is gyűjti. Mindenkiét. Mostanában sajnos egyre többször kerül szóba, hogy mennyire nem vagyunk biztonságban az interneten. Az ember néha elgondolkodik, hogy milyen lenne teljesen offline életet élni, de mára ez már szinte elképzelhetetlen.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik