Gazdaság

Így rabolt okostelefonnal

mobiltelefon (mobiltelefon, laptop, )
mobiltelefon (mobiltelefon, laptop, )

Két számjegyet beütött a telefonba, és már nyitva is volt a benzinkút kasszája.

A jövő bűnözői csak röhögni fognak a mai fegyveres rablásokon. Hisz a benzinkút kasszáját egy okostelefonnal és pár gomb megnyomásával fel lehet majd nyomni – vezeti fel cikkét a New York Times. És a jövő már itt van.

Múlt héten ugyanis egy internetes biztonsági cég, a Core Security munkatársa arra jött rá: a kasszagépen futó szoftver egy biztonsági hiányosságát kihasználva egy okostelefonnal ki tudja nyitni egy benzinkúton a pénztárat. „Hihetetlenül egyszerű volt” – fogalmazott Matt Bergin egy interjúban.

A biztonsági rést gyorsan befoltozta a pénztárszoftvert készítő cég, ám elég egyértelműen látszik, hogy a jövőben egyre több rabló lesz, aki nem bíbelődik fegyverekkel, hanem digitális eszközöket használ.

Februárban több mint 45 millió dollárt (10 milliárd forintot, tehát többet a valaha volt legnagyobb magyar lottónyereménynél) lopott el egy tolvajbanda pár óra alatt. A műveletet, amely több országban zajlott, s amelyben az okos hekkerektől a piti bűnözőkig többféle ember is részt vett, vélhetően Dominikáról irányították. A módszer sokkolta az amerikai hatóságokat, akik egyre nehezebben tudják tartani az iramot a rablók számítástechnikai ismereteivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik