Tech

Okostelefonnal már autót is szerelhetünk

autoszerelo(960x640)(2).jpg (autószerelő, szervíz)
autoszerelo(960x640)(2).jpg (autószerelő, szervíz)

Nehéz eldönteni, hogy egy hasznos dologról van szó, vagy valójában annyira elbutultunk, hogy már kiterjesztett valóság kell az olajszint ellenőrzéséhez.

Lejárt már a Trabantok, Wartburgok, Daciák és egyéb keleti csodák korszaka, amikor az ember bátran kapta szét a verdát, aztán hiába maradt ki az összeszerelés után egy halom csavar, mégis ment a szekér. A modern autóknál sokszor egy kiégett izzó is márkaszervizt igényel, és vannak, akik még az olajszintet sem tudják ellenőrizni.

Rajtuk segíthet az a kiterjesztett valósággal operáló alkalmazás, melyet az AR-media fejleszt, és a táblagép (vagy okostelefon) kameráját használva próbál a felhasználóból instant autószerelőt faragni. A demóban még semmi komplikáltabb feladat nem szerepelt, csak olyasmik, mint az olajszint ellenőrzése vagy az ablakmosótartály feltöltése, de simán elképzelhető, hogy a későbbiekben már összetettebb feladatokban is segíthet a kiterjesztett valóság.

Maga az elképzelés egyébként igen érdekes, főleg akkor, ha hozzávesszük például a Google okosszemüvegét, hiszen milyen sokat segíthet bárkinek, ha a szemüvegen keresztül az autó márkáját és típusát felismerve az AR kinyomja a szeme elé, hogy mit hol talál és mit hogyan tud kicserélni. Másrészről viszont ha arra gondolunk, hogy aki az alapvető feladatokat sem tudja elvégezni, az nem valószínű, hogy táblagéppel a kezében majd nekilát nívópálcát huzigálni, vagy a biztosítékok között matatni, esetleg levegőszűrőt cserélni, vagy egy kilyukadt dobbal bíbelődni.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik