Tech

A bankszámlánkra pályázik az új Facebook-vírus

facebook (facebook)
facebook (facebook)

Senki ne kattintson szenzációhajhász linkekre, sosem látott videókra, vagy állítólagos olcsó ajánlatokra az üzenőfalán – a figyelmetlenséget a bankszámla bánhatja!

A legújabb facebookos fenyegetést ráadásul nem is egy teljesen új vírus, vagy az idén már egyszer támadó „digitális gerillák” tevékenysége okozza, hanem egy már hat éve létező trójai, a Zeus egyik mutációja. A hírhedt kártevő mutációi révén egyelőre kiirthatatlannak bizonyul, és az eddigi weboldalakat, e-maileket használó terjeszkedés után a Facebookra is beköltözött.

A Trend Micro és más biztonsági cégek május vége óta regisztrálnak a Zeushoz köthető facebookos incidenseket. A fertőzés sajnos nagyon is egyszerű, és a gyanútlan, bármire kattintó felhasználókra épít. Olyan hivatkozásokat jelentet meg a megtámadottak üzenőfalán, amelyek állítólag valamilyen csodás árzuhanásra, akcióra, vagy épp valamilyen még sosem látott, szenzációs videóra mutatnak.

Csak egy kattintás, és kész is a baj: az áldozat ráadásul legtöbbször ilyenkor még észre sem veszi, hogy becsapták, legfeljebb annyit lát, hogy a hivatkozás épp nem működik. Pedig ilyenkor egy úgynevezett keylogger, azaz a billentyűzetleütéseket figyelő ügynök költözik a számítógépére, amely többek között a felhasználónév-jelszó párosokat is lesi, majd továbbküldi ezeket a webes bűnözőknek.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik