Tech

Emberrablók a Facebookon

facebook(1)(960x640)(1).jpg (facebook)
facebook(1)(960x640)(1).jpg (facebook)

Egy friss rendőrségi jelentés rávilágított arra a tényre, hogy nem árt a fokozott óvatosság a közösségi szolgáltatásokon. Akit a barátunknak hiszünk, akár bűnözők álcája is lehet.

A BBC tudósítása szerint a napokban szabadítottak ki túszszedők fogságából egy 13 éves fiút Pakisztánban. Mondhatnánk is rögtön, hogy a világ ama tájékán az emberrablás nem épp ritka jelenség, ám a módszer már érdekesebbé teszi a történetet.

Az áldozat állítólag egy fontos pozícióban lévő vámtiszt gyermeke volt, akit a Facebookon csaltak csapdába. A közösségi oldal egyik játékán belül ismerkedett össze valakivel, akit aztán internetes barátjává is fogadott, majd néhány hétnyi üzenetváltást követően az új cimbora találkozóra hívta a fiút. A helyszínen persze kiderült, hogy az állítólagos barát nem is létezik, az emberrablók „ollóztak össze” egy virtuális személyt egy máshonnan lopott profilképpel és kitalált adatokkal – csak ekkor már késő volt észbe kapni.

Az elkövetők hamarosan jelentkeztek is, az áldozat szabadon engedéséért cserébe félmillió dollárt követelve. A rendőrség azonban már várta a hívást, és végül a mobilszolgáltató segítségével lenyomozták annak eredetét, így sértetlenül megtalálták a fiút – a tűzharc során azonban a bűnözők közül ötöt lelőttek.

Az akció végeztével a fiú szülei nyilvános felhívást tettek közzé annak érdekében, hogy példájukból mások is okulhassanak. Persze az ő megfogalmazásuk is kifejezetten radikális, bár a történtek után érthető: „Tolmácsoljátok a kérésemet minden szülőnek: ne engedjék gyerekeiket a Facebookon barátkozni!”

Ilyen szigorúan talán nem kell fogni a kiskorúakat, arra azonban már kifejezetten sokan rámutattak, hogy érdemes nagyobb kontrollt gyakorolni a gyerekek közösségi aktivitása felett. Ugyan az emberrablás az egyik legextrémebb következmény, más visszaélésekről már sokfelől lehetett hallani, kezdve a pedofilok képgyűjtögető és ismerkedő akcióival, vagy olyan esetekkel, amikor ismerősök nevében betörők tudakolták a gyerekeket, mikor megy az egész család nyaralni, üresen hagyva a házat.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik