Tech

Így lehet bárkit kirúgni a Facebookról

facebook (facebook)
facebook (facebook)

Elég a halálhírét kelteni, az oldal pedig lezárja a fiókot. Ismét "életre kelni" sokkal nehezebb.

Számos alkalommal írtunk már modern korunk azon mellékhatásáról, hogy a végrendeletnek érdemes életünk digitális részéről is rendelkeznie. A milliárdos felhasználói bázissal rendelkező Facebooknak például konkrét eljárása van erre – az elhunytak fiókjai emlékoldallá alakíthatóak.

A probléma csak az, hogy gyerekjáték a “Facebook-gyilkosság”. A Buzzfeed jelentése szerint a közösségi oldalon elég felkeresnünk az erre kijelölt oldalt, megadni a célszemély nevét, a fiókhoz tartozó legalább egy e-mail címét, a hozzá fűzött viszonyunkat (ami lehet akár hazugság is), illetve valamilyen bizonyítékot – nem kell halotti anyakönyvi kivonat, elég egy online gyászjelentés.

A Buzzfeed saját tapasztalatai szerint a Facebook ezzel foglalkozó stábja nem fordít túlzott figyelmet az ellenőrzésre – az se baj, ha a gyászjelentésben nem egyezik teljesen a név írásmódja, vagy feltűnően más földrajzi helyről származik -, és gyakorlatilag bemondásra bárkit halottá nyilvánítanak.

Ennek a gyakorlati oldala – a jobb esetben értetlenkedő, rosszabb esetben szívrohamközeli ismerősökön kívül -, hogy a “halott” felhasználó képtelen belépni az oldalra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik