Tech

Megvette az Apple a Beatles almáját

Jogi viták és felvásárlások után immáron az Apple tulajdona az Apple almája, ami egykor a Beatles almája volt. Megmagyarázzuk.


(Fotó: Apple Corps)

Amikor manapság az Apple-ről olvasunk, a világszerte népszerű kütyüiről ismert, Steve Jobs és Steve Wozniak által alapított cégre gondolunk. Volt azonban egy másik vállalat is, amely ezt a nevet viselte: a Beatles tagjai által alapított Apple Corps, vagy röviden csak Apple. Ez utóbbi vállalat – nem meglepő módon – zenével és annak kiadásával foglalkozott.

A rockerek vállalata azonban az együttes felbomlása ellenére sem szűnt meg – sőt, McCartney és Starr mai napig tulajdonosok –, és bíróság előtt találkoztak a Jobs-féle Apple-lel.

A jogi viaskodásnak végül megegyezés lett a vége: 2007 februárjában a technológiai alma tulajdonába került az „Apple” és minden azzal kapcsolatos védjegy – így az Apple Corps logója is –, amit licencszerződés alapján használhat továbbra is a Beatles cége.

Annak érdekében, hogy a logó tulajdonjogi helyzete a későbbiekben ne legyen kétséges, az Apple 2011 márciusában 14 féle nemzetközi osztályozás szerint megpróbálta lefoglalni magának. Némi ellenállást csupán az Apple Box Productions Sub névre hallgató vállalat nyújtott, azonban ma már hivatalosan is az Apple tulajdona a Beatles almája.

Beatles – kipipálva; lengyel zöldséges – folyamatban; következő célpont?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik