Tech

Felhőbe bújtak a kalózok

A Pirate Bay maga mögött hagyta a rendőrség által fizikailag lefoglalható szerverek világát.

A felhőbe történő költözés persze nem az a szó szerinti, amit a legismertebb kalózoldal fenntartói korábban fontolgattak, de ettől még jóval nehezebbé tették a rend őreinek, hogy azok megakadályozzák tevékenységüket. A Pirate Bay közleménye szerint a torrentek elhagyása után ez volt a következő logikus lépés: “Lassan, de biztosan megszabadulunk a földi formánktól és felemelkedünk a felhőbe.

Maga az átállás nem tartott öt percnél tovább – bár a felhasználóknak természetesen még ez a kiesés is feltűnt -, azonban innentől kezdve minden adat, ami az oldal működéséhez szükséges, világszerte szétszórt virtuális szervereken kerül tárolásra, minden adatforgalom pedig titkosított csatornákon folyik.

Az oldal működtetőinek egyike szerint két fizikailag elérhető tárgy maradt, amit a rendőrség még lefoglalhat: az egyik az oldal pontos helyzetét elrejtő router (transit-router), a másik a terheléselosztó szerver, ami viszont nem tárol adatokat, vagyis jogilag értéktelen.

További biztonsági intézkedésként egy olyan automatizmust is beépítettek, amely nyolc óra után kikapcsolja a virtuális szervereket, ha a rendőrség esetleg mégis el tudna jutni a terheléselosztóhoz. Az újraindításhoz pedig a fenntartók jelszava szükséges, vagyis az oldal csak akkor kezdi meg ismételt működését, ha minden és mindenki ismét biztonságban tudható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik