Tech

Lájkolásért letöltendő is járhat a Fülöp-szigeteken

facebook (facebook, közösségi oldal, )
facebook (facebook, közösségi oldal, )

A szerdán hatályba lépett szabályozás annyira homályosan fogalmaz, hogy a helyi jogászok szerint akár egy lájk vagy egy komment is börtönbüntetést vonhat maga után.

Szokták mondani, hogy az ördög a részletekben lakik – nos, a Fülöp-szigeteken úgy tűnik, hogy épp azok hiányától érzi jól magát. Szerdán ugyanis életbe lépett a Kiberbűnözés megelőzéséről szóló törvény, amely egyrészről büntetések kiszabásával fenyeget a szokásos dolgok kapcsán: hackelés, spam, személyes adatok eltulajdonítása, torrentezés, stb.

Ez még önmagában nem is lenne szokatlan – Japánban épp hétfőn hatályosult egy ezzel kapcsolatos, némileg szigorú szabályozás. A törvény azonban az utolsó pillanatban érkezett egy olyan módosító indítvány, amely tiltja az olyan rágalmazást, amelyet “számítógépes rendszerek, vagy bármilyen a jövőben kialakítandó, hasonló eszközzel” valósítanak meg.

A jogszabály olyan nagyvonalúan fogalmaz, hogy a helyi jogászok szerint mindegy, hogy tweet vagy lájk, fénykép vagy videó, ha az ember túl sarkosan fogalmaz, már nem lehet abban biztos, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorolja. Gyakorlatilag akár a Facebookot alapító Mark Zuckerberg ellen is vádat lehet emelni “kiberrágalmazás” okán – a büntetés pedig akár 12 év letöltendő és bírságként egymillió Fülöp-szigeteki peso (5,3 millió forint) lehet. Alkalmanként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik