Tech

Festék védené a katonákat

katona-festék (katonai )
katona-festék (katonai )

Az új fejlesztés szó szerint felszívná magába a vegyi hadviselés veszélyes maradékait.

S bár szerencsére olyan világban élünk, ahol a vegyi fegyverekről a legtöbben csak hallomásból tudunk, a szolgálatot teljesítő katonák számára valós veszélyt jelenthet nemcsak bevetésekor, hanem utána is. A ruha eldobható, a test fertőtleníthető, azonban a nagyobb felszerelés tisztítása és biztonságossá tétele nehézségekbe ütközhet.

Ezen segítene az angolok legújabb találmánya. A két részből álló rendszer felső rétege egy szilikagél, amely képes felszívni magába a “kellemetlen” vegyületeket, míg az alsó réteg épp annyira ragacsos, hogy helyén tartsa a felsőt. Az ötlet az, hogy egy-egy bevetés után a felső réteget (a vegyi anyagokkal együtt) ledörzsölik, majd egy új réteget visznek fel – ez a módszer a jelenlegieknél sokkal gyorsabb.

Ugyan az 1980-as évek iraki konfliktusa óta nem volt példa nagyszabású vegyi hadviselésre, az emberéletet védő találmányokat a magunk részéről csak támogatni tudjuk. A fejlesztés következő szintje persze egy olyan bevonat kialakítása, amely már “menet közben” képes semlegesíteni a vegyi anyagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik