Tech

Depressziót okozhat az éjszakai képernyő

Egy amerikai kutatás szerint növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, ha valaki éjszakába nyúlóan tévézik vagy számítógépezik, illetve ha világító képernyő mellett alszik el.

Az Ohio Egyetem Orvosi Központjában dolgozó neurológusok hörcsögkísérletekkel igazolták az éjszakai tompa fény egészségkárosító hatását. Eredményeik szerint a kísérleti állatok viselkedésében és agyműködésében végbement változások megdöbbentő hasonlóságot mutattak a depressziós emberekével.

A kutatók rámutattak: az éjszakai mesterséges fény használatának elterjedése és a depressziós esetek arányának növekedése egybeesést mutat az utóbbi ötven évben. Az éjszaki fényhatás és a mellrák, valamint az elhízás kockázatának növekedése közötti kapcsolatot a szakemberek már korábban felismerték, de a viselkedészavarokkal való összefüggésről kevés ismeretük volt.

Szerencsére az éjjel tévézők és számítógépezők a normális fény-sötétség körforgásra való visszatéréssel javíthatnak az éjszaka világító képernyő okozta depressziós tüneteiken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik