Tech

A naperőmű, ami éjjel is működik

Eddig egyértelmű volt, hogy a napenergia legnagyobb hiányossága, hogy fényre van szüksége. Pontosabban eddig volt egyértelmű.

Nem csalás, nem ámítás, a spanyolországi Gemasolar a legnagyobb sötétben is képes 15 órán keresztül elektromosságot termelni.

Ezt úgy éri el, hogy a 2600-nál is több, koncentrikus körökben elhelyezett tükör mindegyike a középen elhelyezkedő, nitrát sóval telített tartályra irányítja a róluk visszaverődő sugarakat, így a Nap ereje 900 fokra hevíti a tartályt. A napközben elért hőmérséklet pedig elég ahhoz, hogy a tartályt körülvevő, felforrósított víz egész éjjel is, akár 15 órán át hajtsa a gőzturbinákat.

A 230 millió eurós beruházás potenciális teljesítménye 20 megawatt (ez a paksi erőmű egy százaléka), azonban az újszerű megoldásnak köszönhetően az év 8760 órájából 6500 órát képes működni, ami az eddigi megújuló energiaforrások háromszorosát jelenti.

A szakemberek szerint a naperőmű 2012-ben már potenciális teljesítményének 70%-ával fog működni, amivel 25 ezer otthon energiaigényét lesz képes kielégíteni, miközben 30 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását spórolja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik