Tech

Új szerephez jutnak a nyilvános telefonfülkék

Mivel a vezetékes utcai telefonokat már gyakorlatilag senki nem használja, a New York-i városvezetés úgy döntött, új életet lehel beléjük: ingyenes WiFi-állomásokként újrázhatnak.

Az önkormányzat a programot kísérleti jelleggel Manhattanben, Brooklynban és Queensben indította el – tíz nyilvános fülkét láttak el routerrel, amely néhány száz méterre szórja szét az ingyenes hálózati jeleket, de végül a város mind a 12 ezer fülkéjét átalakítanák. Persze a fülkék nem “felejtik el” múltjukat, a telefonálásra is megmarad a lehetőség.

Tulajdonképpen egy már létező infrastruktúrát veszünk igénybe, és némi fejlesztéssel kibővítjük az információhoz való hozzáférési lehetőségeket” – ecsetelte Rahul Merchant, a város informatikai menedzsere. Közlése szerint az elképezés része Michael Bloomberg polgármester erőfeszítésének, hogy korszerűbbé és hatékonyabbá tegye a kapcsolattartási rendszert a New York-iak és a metropoliszt évente felkereső 50 millió turista számára.

A WiFi-rendszer használata ingyenes lesz, jelszó sem kell hozzá – az igénybevételhez elég lesz csupán megközelíteni bármely utcai telefonfülkét. A rendszer a nap 24 órájában, korlátlanul áll mindenki rendelkezésére.

A hálózat kiépítésében partner a Van Wagner and Titan utcai hirdetési cég is, amelynek több mint 9000 nyilvános telefonfülke van a birtokában. A cég műveleti igazgatója, Peter Izzo elmondta, hogy számításuk szerint egy-egy fülke hotspottá fejlesztése nagyjából 2000 dollárba kerül. “Ám tekintettel arra, hogy a mobiltársaságok korlátozzák a 3G-s és 4G-s hozzáféréseket, egyre növekvő igényt látunk a az ingyenes WiFi iránt” – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik