Tech

Botrány az internetet árasztó hajléktalanok miatt

Nagy megütközést váltott ki az Egyesült Államokban, hogy egy brit kommunikációs ügynökség mozgó Wi-Fi-oszlopokként alkalmazott hajléktalanokat.

A Bartle Bogle Hogarty (BBH) ügynökség a texasi Austinban a hét végén megnyílt South by Southwest (SXSW) elnevezésű zenei, film- és technológiai fesztiválon ültette át gyakorlatba az ötletet. Tizenhárom hajléktalan önkéntest látott el a vezeték nélküli internetezési módot biztosító, negyedik generációs (Mi-Fi) hálózatszóróval.

Az elképzelés lényege, hogy az érdeklődök kiváló minőségű internetkapcsolatot igényelhetnek az önkéntesekre szerelt berendezéseknek köszönhetően, amelyet aztán interneten fizethetnek ki. A nyereséget a hajléktalanok kapják meg.

“Hányszor látjuk, hogy az emberek újságot vesznek, aztán otthagyják a hajléktalanoknak? Ez a módszer alapjában véve nem rossz, csak a termék ősrégi” – magyarázta ötletét a brit ügynökség honlapján. Az internetezők viszont ízléstelennek találták a kezdeményezését.

“Egyáltalán nem jó ötlet a társadalom szélére szorult embereket arra használni, hogy megkönnyítsék a többségükben fehér, következésképpen gazdag emberek számára a közösségi portálokon lévő oldaluk elérését” – reagált a BBH blogrovatában egy magát Johnnak nevező internetező. “Berendezést csináltak hajléktalanokból” – írta Simon, egy másik netező. “Ez is példa arra, hogy a kapitalizmus bármilyen forrást kihasznál a versenyelőny céljából” – vélte egy harmadik, David Byrne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik