Tech

Kiderült, miért facebookozunk

facebook (facebook, )
facebook (facebook, )

Egy új tanulmány arra kívánt választ találni, hogy miért özönlenek felhasználók milliói a közösségi oldalra - érdekes módon nem a kapcsolattartás az elsődleges motiváló erő.

Bár egyesek szerint 2020-ra már nem lesz meghatározó tényező, jelenleg még az agyunk is fontosnak hiszi a Facebookot – olyannyira, hogy akár valódi függőség is kialakulhat. Pedig nem érdemes túl komolyan venni az oldalt, hiszen akkor csak ront a hangulatunkon.

De akkor miért jó a közösségi oldal? A legtöbben valószínűleg azt válaszolnák, hogy egyszerűvé tette az ismerősökkel és családtagokkal történő kapcsolattartást és a saját élmények megosztását. Azonban a Connecticuti Egyetem és a Michigani Állami Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint mégsem ez hajtja elsősorban az embereket az oldalra.

A legnagyobb ösztönző erőnek a szórakozás bizonyult, de szintúgy kiemelt helyen szerepelt az idő múlatása és az információk keresése is. Magyarul az emberek összességében unaloműzésre használják a közösségi oldalt.

S bár a kutatók említették a az önkifejezést, mint lehetséges faktort, a tanulmány korlátozottsága miatt nem tudtak konkrét elméletet megfogalmazni ezzel kapcsolatban. Persze mindannyian mások vagyunk, így az egyéni motiváció eltérhet az átlagtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik