Tech

Fogkrém perli az operációs rendszert

Kínában rájár a rúd az Apple-re - a legújabb jogi vita ismét egy márkanév miatt robbant ki, igaz, most egy háztartási vegyipari vállalat perelte be a céget.

Alig sikerült megegyezni az iPad név használatáról, az almás cég megint mehet a bíróságra – most a Mac OS X operációs rendszer Snow Leopard névre hallgató verziója miatt. A felperes Jiangsu Xuebao vállalat azt sérelmezi, hogy az Apple Kínában is Snow Leopard néven árusítja szoftverét, pedig a kínai cég védjegyoltalom alá helyezte ezt a nevet – még 2000-ben, vagyis épp abban az évben, mikor a Proview (az előző jogvita felperese) az iPad márkanevet.

Éppen ezért a kínai vállalat majdnem 20 millió forintnak megfelelő kártérítést (és egy bocsánatkérést) követel az Apple-től és négy kínai viszonteladótól, melyek szintúgy reklámozzák és forgalmazzák a Snow Leopard operációs rendszert.


(Fotó: MIC Gadget)

Bár a bíróság már befogadta a keresetet, a helyzet megítélését két dolog bonyolítja. Egyrészt, hogy a kínai vállalat a Xuebao nevet védte le, ami ugyan tényleg hópárducot jelent, kínai jogászok szerint nem terjed ki az angol nyelvű használatra – az Apple viszont szoftverét csak az angol nevén reklámozza és árusítja. Másrészt, hogy a Jiangsu Xuebao elsősorban háztartási vegyipari termékekkel (fogkrémekkel, tisztítószerekkel) foglalkozik.

A tárgyalás július 10-én kezdődik, s bár a felperes már állítólag benyújtott 104 bizonyítékot, egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy az Apple-nek fizetnie kéne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik