Tech

Mobilokat működtetne a magyarok kedvence

Hónapok kérdése, hogy megjelenjenek az első olyan okostelefonok, amelyeknek nemcsak a böngészője, hanem az operációs rendszere is Firefox.

A hazai internetezők kedvenc böngészőjének fejlesztői szűk egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy a Chrome-hoz hasonlóan a Firefoxot is webalapú böngészővé növesztenék. Míg a Google operációs rendszere elsősorban netbookként érvényesül, addig az (immáron hivatalosan is) Firefox OS névre hallgató szoftver okostelefonokra költözne.


(Fotó: Mozilla)

Az eredetileg Boot to Gecko névre hallgató projektben szerencsére van annyi fantázia, hogy felkeltette számos szolgáltató és gyártó figyelmét. A projektben szívesen részt venne többek közt a német és az olasz Telekom, a Telenor és az amerikai Sprint is, míg a hardvert a kínai ZTE és (leginkább talán Alcatel telefonjairól ismert) TCL vállalná magukra.

Ismerve a két gyártó eddigi termékeit, valószínűsíthető, hogy a Firefox-telefon elsősorban az olcsóbb eszközök között foglalna helyet a boltok polcain – vagyis nem érdemes a két év távlatából is gyönyörű Seabird-koncepcióban reménykedni.

Még áprilisban kiderült, hogy az első készülékek hivatalosan Brazíliában debütálnának – jelenleg úgy tűnik, az idei év végén, vagy 2013 elején. Arról sajnos egyelőre nem tudni, hogy a világszintű forgalmazásra mikortól lehet számítani.

Persze adódik a kérdés, hogy egyáltalán érdekel-e bárkit egy újfajta okostelefon? Adnátok esélyt egy firefoxos készüléknek, vagy bőven elég a már meglévő kínálat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik