Tech

Telefonkönyvünkben turkált a Facebook

telefon (telefon, )
telefon (telefon, )

Számos felhasználó jelezte, hogy mobiljában ismerősei e-mail címe facebookos címre változott - a közösségi oldal szerint hiba csúszott a rendszerbe, de dolgoznak a javításon.

Egy héttel ezelőtt a Facebook azzal „lepte meg” felhasználóit, hogy előzetes beleegyezés vagy figyelmeztetés nélkül fogta, és mindenkinek megváltoztatta az alapértelmezett e-mail címét egy saját, @facebook.com végződésű elérhetőségre. A kezdeti felháborodás valószínűleg azért nem csapott át online palotaforradalommá, mert a személyes adatok szerkesztésével az alapértelmezett e-mail címet könnyen és gyorsan vissza lehetett állítani.

A helyzet azonban a napokban tovább fokozódott, mivel a kényszerített címcsere az okostelefonokon beindított néhány automatizmust. A Facebook-alkalmazás ugyanis – nyilván a felhasználók kényelmét szem előtt tartva – képes lehet arra, hogy hozzáadja a Facebook-ismerősök által legutóbb alapértelmezettként beállított e-mail címet a mobilunk telefonkönyvéhez. Ez alapvetően logikus, hiszen ismerőseink minden bizonnyal azt a címet nézik a legtöbbször, amit legutóbb beállítottak – kivéve, ha nem ők módosítottak, hanem a Facebook.

A valódi probléma azonban abból adódott, hogy számos felhasználó szerint a közösségi oldal a telefonkönyvükben nemcsak hozzáadta az új címet, hanem a régit le is törölte.

A Facebook szokatlan gyorsasággal kiderítette, hogy hibáról van szó, amely csupán a mobilok egy kis részét érinti (elsősorban a régebbi Android-verziókat), ráadásul rohamtempóban dolgoznak a javításon – várhatóan a következő telefonkönyv-Facebook szinkronizálás során minden a helyére kerül. Legalábbis ebben reménykedik a közösségi oldal az érintett felhasználókkal együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik