Tech

Villámot szórnának az amerikai katonák

villám-füst (villám, füst, )
villám-füst (villám, füst, )

Még Zeusz is megirigyelné az amerikai hadsereg legújabb fejlesztését, amely lézerrel irányítja a hatalmas energiát a célpontra.

A Laser-Induced Plasma Channel, vagy röviden csak LIPC olyan célpontok esetében hatékony, melyek jobban vezetik az áramot, mint az őket körülvevő talaj vagy levegő. A fegyvert január óta tesztelik – a projekt vezetője, George Fischer elmondása szerint nem lehet megunni a célbalövést.


(Fotó: US Army)

A villámot irányító lézersugár működése során nagyobb teljesítményt ad le, mint egy nagyobb város, azonban mindössze a másodperc két billiomod (ezermilliárdod) részéig tart. A fegyver lézere nemcsak irányítja, hanem létre is hozza a villámot, mivel az optikai erősítő 50 milliárd wattos teljesítménye elég erős elektromágneses teret hoz létre ahhoz, hogy a levegőben található molekulákról leszakítsa az elektronokat – így jön létre a plazma.

Bár néhány, elsősorban a működés biztonságával kapcsolatos részletet még ki kell dolgozni, a fejlesztők reményei szerint nincs már sok hátra a csatatéren is bevethető változatig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik