Tech

Miért áll meg a YouTube 301-nél?

YouTube (youtube, )
YouTube (youtube, )

A szemfülesek valószínűleg többször is észlelték már, hogy a népszerű videók számlálója néha megáll 301-nél - most az is kiderül, miért.

A Numberphile YouTube-csatorna szerkesztője, Brady Haran nem elégedett meg egy egyszerű internetes kereséssel, a témában megszólaltatta a YouTube Analytics csapat egyik menedzserét, Ted Hamiltont.

Mint kiderült, a YouTube rendszerében nem a lájkolók, hanem a látogatók száma bír elsődleges értékkel – ékes példája ennek 2011 legnézettebb, ámde közutálatnak örvendő videója -, éppen ezért a lájkok száma milliós nagyságrendű is lehet, a megtekintések száma ettől függetlenül megáll 301-nél. Az új és hirtelen népszerűségnek örvendő videóknál ugyanis a rendszer ellenőrzi, hogy valódi látogatói forgalomról van-e szó.

A YouTube fejlesztői még az oldal hőskorában döntöttek úgy, hogy háromszázig felülvizsgálat nélkül hozzáadják a látogatóként elkönyvelt letöltéseket, azonban háromszáz után a rendszer tüzetesebben is megvizsgálja, nincs-e szó véletlenül csalásról – ez a vizsgálat akár egy napig is eltarthat, éppen ezért fordulhat elő, hogy a lájkok száma már rég meghaladja a látogatókét.

A rendszer tehát háromszáz alatt nem ellenőriz, azonban a programnyelvre ez véletlenül úgy lett lefordítva, hogy a szám elé a “kisebb vagy egyenlő” (≤) jel került – ennek köszönhető, hogy az “elakadás” nem 300-nál, hanem 301-nél következik be. Esetenként mégis előfordul, hogy a 301-nél (nem sokkal) nagyobb számot látunk a leállított számlálón. Ez annak köszönhető, hogy a YouTube különböző szerverein mért látogatások néha egyszerre futnak be a központi számlálóhoz, amely így kivételesen valamivel átlépi a küszöböt.

Nem hibáról van szó tehát, hiszen a YouTube a számláló látszólagos leállása alatt is számolja a látogatókat, melyeket az ellenőrzés végén meg is jelenít – feltéve, hogy nem történt csalás, valódi forgalomról volt szó. S bár a látvány furcsa lehet, ezzel a folyamattal tudja a rendszer kiszűrni például az olyan átverős videókat, melyekről az ember azonnal továbbkattint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik