Tech

Az embernél már egy robot is érzékenyebb

robot (robot, kézfogás)
robot (robot, kézfogás)

Bár napjaink robotjai nem a gyengéd érintésekről híresek, ez hamarosan megváltozhat, ugyanis egy amerikai fejlesztés olyan érzékeny, hogy több felszínt képes tapintással felismerni, mint az emberi ujjak.

Egy évvel ezelőtt a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársai mutattak be egy olyan robotot, amely képes volt felfogni és lereagálni az érintéseket, a robotok tapintását most a Dél-kaliforniai Egyetem Viterbi mérnöki iskolájának kutatói emelték magasabb szintre.

Elmondásuk szerint már 117 féle anyagot mutattak be a rendszernek, melyek 95 százalékát a gépujj képes gond nélkül felismerni – ami az emberinél sokkal jobb eredménynek számít.

A robotujjak alapvetően az emberi ujjak működését utánozzák le. A méretben hasonló szerkezet folyadékkal van töltve, felszínén pedig az ujjlenyomathoz hasonló barázdák helyezkednek el, hogy az érzékelő egy-egy simítás közben a lehető legtöbb rezgést tudja feldolgozni. A mérnökök elmondása szerint a rendszer az oldalirányú erőket is képes felfogni, ahogy környezete hőmérsékletéről is van fogalma.

Egyelőre úgy hangzik, mintha egy sci-fiből lopták volna, de a fejlesztés végeredményeként akár olyan protézisek is forgalomba kerülhetnek, melyek használói nemcsak fogni tudnak, hanem visszanyerik a tapintás érzékelését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik