Tech

Ötezer kilométer magyar fejlesztéssel

A világ legnehezebbnek tartott biciklis megmérettetésének egyetlen magyar résztvevője a hazai fejlesztésű, lánc nélküli kerékpárral indul.

A 20-szoros Ironman triatlonos Szőnyi Ferenc a június 13-án San Diegóból rajtoló, az Egyesült Államokat átszelő RAAM (Race Across America) kerékpárversenyt a magyar stringbike segítségével teljesítené.


Stringbike

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a RAAM-verseny útvonala sivatagokon, 3000 méteres hágókon keresztül halad San Diegóból Annapolisba. Ez ötezer kilométer kerékpározást jelent, amit az indulóknak 12 napon belül kell teljesíteniük, a versenyzők döntik el, mikor pihennek, mikor tekernek. A verseny harmincéves története során átlagosan a résztvevők fele ért célba, most sem próbálkoznak várhatóan 40-50-nél többen.

Szőnyi Ferenc két éve már teljesítette ezt a versenyt, azonban ilyen kerékpárral még soha senki nem indult, így elmondása szerint számára egyfajta küldetés, hogy világszerte ismertté tegye a különleges, lánc nélküli kerékpárt. Az MTI kérdésére elmondta, egy nyolcnapos felkészülés során már volt módja ismerkedni a kerékpárral, megszokni a hajtását, amely több izmot mozgat meg, mint a hagyományos, láncos változat. Hozzátette: futáshoz szokott lábának könnyebb ezt tekerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik