Tech

Állami gonosztevőket buktat le a Google

Az internetes óriás új rendszere képes különbséget tenni a magán- és a közszféra hackerei között, és riaszt, ha baj van.

A világháló olyan nagyágyúi, mint a Google vagy a Facebook természetesen eddig is aktívan küzdöttek a kiberbűnözőkkel szemben – alapvető érdekük, hiszen szolgáltatásaik megfelelő biztosítása nélkül senki nem merné igénybe venni azokat.

A Google általában a böngésző tetején, egy piros csíkban értesíti a felhasználókat arról, ha valamilyen gyanús tartalmat vagy tevékenységet érzékeltek rendszerei. Legutóbb bevezetett figyelmeztetése kiérdemelte figyelmünket:


Figyelmeztetés: Úgy hisszük, államilag szponzorált támadók próbálják veszélyeztetni hozzáférése vagy számítógépe biztonságát
(Fotó: Google Online Security Blog)

A Google elmondása szerint a riasztás nem feltétlenül akkor jelenik meg, ha már megtörtént a baj – a rendszer akkor is jelez, ha az adott felhasználó célpontja lehet (államilag szponzorált) adathalász vagy egyéb támadásnak.

A kérdés persze adott: honnan tudja a Google, hogy nem egy mezei hackerről van szó, hanem egy egész állam próbálja feltörni a jelszót? Nos, az informatikai óriás nem kívánt részletekbe bocsátkozni, hiszen ezzel az információval az államilag támogatott hackerek rájönnének, hogyan lehet kikerülni a Google védelmét.

Bár reményeink szerint ezzel az üzenettel olvasóink nem fognak találkozni, ha valaki mégis összefutna egy ilyen riasztással, feltétlenül szóljon nekünk is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik