Tech

Egy tini forradalmasíthatja az űrutazást

világűr (világűr, csillagok, föld)
világűr (világűr, csillagok, föld)

Kvantumfizikán alapuló módszerével az űrhajók gyakorlatilag üzemanyag nélkül tudnának közlekedni.


Aisha Mustafa (Forrás: onislam.net)

Aisha Mustafa – jó lesz megjegyezni a 19 éves egyiptomi lány nevét, mivel az általa kitalált technológia teljesen átalakíthatja az űrutazást. Rendszere a kvantumelmélet azon állításán alapul, mely szerint a világűr valójában nem egyszerű vákuum, hanem olyan részecskékkel és antirészecskékkel van tele, melyek végtelenül rövid ideig léteznek, mielőtt megsemmisítenék egymást. Aisha szerint ez a folyamat hajthatná a jövő űrmotorjait.

Találmánya a Casimir-effektust használná ki – gyakorlatilag két, nagyon közel tartott, nagyon lapos és nagyon tükröződő felület apró mozgatásával lenne lehetőség kölcsönhatásba lépni a részecskékkel. A mögöttes tudomány roppant komplikált, de végső soron az a lényeg, hogy Aisha – napcellákra hasonlító – szilíciumlemezei képesek lehetnek erő kifejtésére.

A Földön megszokott ellenállás hiánya miatt az űrben a legapróbb erő is hatalmas hatással bírhat – ennek adják bizonyítékát az 1970-es években elindított Pioneer űrszondák, melyek várt és tényleges pályái között jelentős, de egyelőre magyarázat nélküli eltérés mutatkozik.

Aisha találmánya persze még messze nincs kész, módszere azonban annyira ígéretesnek tűnik, hogy maga az egyetem segítette szabadalmi bejegyzését. Amennyiben a gyakorlatban is bizonyítana, úgy a jövőben már csak az űreszközök fellövéséhez lenne szükség üzemanyagra, az űrutazást már a kvantumfizikának köszönhetnénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik