Tech

Klasszikus zenedobozzá változott a Google

A szintetizátor atyja, Robert Moog előtt tiszteleg az internetes óriás - ma keresés helyett mindenki zenélni fog.

Május 23-án, azaz ma lenne 78 éves az analóg szintetizátorok 2005-ben elhunyt úttörője, az elmúlt fél évszázad zenei világának kiemelkedő alakja. Munkássága gyakorlatilag megkerülhetetlen, legyen szó az 1971-es Mechanikus narancs című filmről vagy a 2012-es Mass Effect 3 című számítógépes játékról – pontosabban ezek zenéjéről.

Robert Moog még az 1950-es években Teremin kitek készítésével kezdett foglalkozni, melyekből a műkedvelő vásárlók maguk állíthatták össze saját Tereminjüket. Az 1960-as évek elején azonban a szintetizátorok iránt kezdett érdeklődni, majd 1963-ban egy új, hangkeltésre alkalmas áramkör terveit fektette le. Az 1970-es évekre a hordozhatóság már jelentős szempont volt a zenészek számára, így megszületett a minimoog – erre hasonlít ma a Google logója is.

Kipróbálható.

A billentyűs eszköz gyakorlatilag úgy működik, mint egy mezei zongora, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy az összes gomb, tekerő és kapcsoló módosít a hangzáson. A Google interaktív “firkája” azonban nem elégszik meg egyszerűen az utánzással, a felhasználóknak lehetőséget biztosít arra, hogy – akár több sávon is – felvegyék szerzeményüket, majd terjesszék egy link vagy a Google+ segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik