Tech

Walesi az első “Wikipédia-város”

V. Henrik angol király szülőhelye, Monmouth büszkélkedhet a világ első "Wikipédia városa" címmel.

A helyiek összefogásának köszönhetően mára mintegy ezer kétdimenziós vonalkód díszíti a város iskoláit, múzeumait, történelmi helyeit és pubjait, értékes információkat rejtve a település történetéről és mindennapjairól. Szombattól a turistáknak mindössze a kódok fölé kell tartaniuk az okostelefonjuk kameráját, hogy a készülék behívassa a kódhoz rendelt Wikipédia-szócikket.

A monmouthi vár (Fotó: geograph.org.uk)

A Wikimedia Foundation nevű amerikai szervezet projektjeinek támogatásával, fejlesztésével és népszerűsítésével foglalkozó Wikimedia UK szerint a kisvárossal kapcsolatos szócikkeket több mint 26 nyelven érhetik el a felhasználók. A Monmouthpédiának becézett kezdeményezés előkészületei hat hónapot vettek igénybe. Ez idő alatt a helyi tanács gondoskodott a város szerte elérhető, ingyenes vezeték nélküli internet kapcsolatról is.

Az egész várost megmozgató projekt keretében a lakosok és a helyi vállalkozások tulajdonosai készítették, illetve szerkesztették a bejegyezéseket, amelyeket szintén önkéntesek fordítottak le egyebek között magyar, cseh, hindi, eszperantó és latin nyelvre. A Wikimedia UK kommunikációs munkatársaként dolgozó Stevie Benton szerint az elmúlt fél évben több mint 450 új cikket tettek közzé Monmouthról a népszerű internetes enciklopédián, és a várossal kapcsolatos további 150 bejegyzést frissítettek fel.

A városra a gazdag kulturális öröksége miatt esett a választás: Monmouth nem csupán V. Henrik angol király szülővárosa, de egyben itt található Nagy-Britannia utolsó 13. századi hídja. A projekt során nem csupán történelmi és természeti kincsek kaptak vonalkódot, hanem a város egyéb büszkeségei is. A helyi pékségek kirakatait díszítő matricák leolvasásával például a pékmesterségről tudhatnak meg érdekes információkat az érdeklődők. A városban működő pubok pedig saját történetüket osztják meg a vonalkódokon keresztül a látogatókkal.

Benton reményei szerint idővel más városok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik