Tech

Ismét ingyenes szolgáltatással csábít a Google

Tárhelyet kapunk, 5 gigabájtot - persze akár terabájtos méretre is bővíthető, ha az ember hajlandó érte fizetni.

Igaz, kellett hozzá néhány év, de a Google is elindította tárhelyszolgáltatását – a globális piacon egyelőre a Dropbox van első helyen, azonban hasonló lehetőségeket nyújt a Microsoft SkyDrive és az Apple iCloud is, hogy az ezeknél kevésbé ismert, de nagyon szimpatikus Evernote-ot vagy Boxot ne is említsük.

Az ingyenes tárhely tehát egyáltalán nem újdonság, sőt a piac már egy ideje telítettnek mondható, a Google mégis büszkén mutatja be Google Drive névre hallgató szolgáltatását, amelynek az előbb felsoroltakkal szemben egy jelentős előnye mégiscsak van: a Google-t olyanok is használják, akik eddig például nem gondoltak a felhőalapú tárolás lehetőségeire, vagyis a telített piac a Google segítségével (és megfelelően figyelemfelkeltő reklámkampánnyal) akár bővülhet is.

De mit is tud a Google Drive? Nos, alapvetően a Google Docs egy felturbózott változatáról van szó, ahol bármit tárolhatunk a fényképektől a dokumentumainkon keresztül a videókig, bármit, ami egyesekkel és nullákkal leírható.

Mivel az anyagok a felhőbe kerülnek, ezért mi sem természetesebb, hogy az itt elkövetett változtatások minden, a Google Drive-ot használó készülékünkön érvényesül, vagyis a buszon, menet közben kijavított helyesírási hibával az irodában már nem kell törődni, hiszen a szinkronizálás automatikus. Ráadásul ezek a változtatások 30 napig visszakereshetőek és visszaállíthatóak, vagyis azzal sincs gond, ha egy kolléga vagy családtag belekontárkodna egy anyagba.

Az ingyenesen biztosított alapcsomag 5GB helyet biztosít, azonban havi 2,5 dollárért huszonöt, havi 5 dollárért már száz, havi 50 dollárért pedig ezer gigabájt áll rendelkezésünkre. Az előfizetés ráadásul a Gmail fiókunk tárhelyét is 25GB-osra növeli, ami nem kis bónusz.

Előre szólunk, hogy a Google Drive egyelőre nem mindenkinek lesz egyből elérhető – értesítést viszont lehet kérni -, mivel a vállalat fokozatosan indítja be a szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik