Tech

Tökéletes lámpa: jobban világít, mint amennyit fogyaszt

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan fényforrást hoztak létre, ami több fényt ad le, mint amennyi elektromosságot elhasznál.

Energiát pazarló világunkat tökéletesen jelképezi a villanyizzó – a felhasznált elektromosságnak csak elhanyagolható része alakul fénnyé, míg a legtöbb energia feleslegesen megtermelt hőként távozik. Persze a kompakt fénycsövek és a hagyományos LED-izzók valamivel jobban teljesítenek, de még ezek is nagyon távol állnak a 100%-os hatékonyságtól.

Az MIT egyik kutatócsapata azonban azt állítja, hogy míg a villanykörték energiaszükséglete exponenciálisan csökkenthető (a feszültség felezése negyedeli a fogyasztást), addig a fénykibocsátás egyenesen arányosan (a feszültség felezésével a fénykibocsátás is a felére esik). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy bizonyos pont után az izzó több fényt bocsát ki, mint amennyi energiát igényel – gyakorlatilag “ingyenes” fényt termel.

Persze ekkor már csak alig valamekkora elektromosságról van szó, de a kutatóknak mégiscsak sikerült egy olyan LED-lámpát előállítani, ami 69 picowattnyi fényt hoz létre 30 picowattnyi energiából. Számításaik szerint a fellépő különbséget az a LED-izzó atomrácsának vibrációja okán fellépő “felesleges” hő bekebelezése kompenzálja – az eszköz mindemellett a környezete hőmérsékletére is reagál.

Most már csak emberi méretre kellene az egészet nagyítani és a villanykörte is beléphetne a hatékony találmányok klubjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik