Tech

A kocsikba is fekete doboz kerülne?

A repülőgépeken használatos fekete doboz bevezetéséről határozott az amerikai szenátus - most a képviselőház előtt a törvény.

A 2015-től minden új személygépjárműbe beszerelendő készülékek elsődleges célja természetesen ugyanaz lenne, mint a repülőknél, vagyis olyan információkat tartalmazna a járműről, amellyel könnyebben felderíthetővé válna a bekövetkezett szerencsétlenség okainak felderítése.

Ahogy ez bármilyen információ gyűjtésével kapcsolatos ügynél szokott lenni, néhányan attól félnek, hogy a Nagy Testvér újabb akciójáról van szó. A jogszabály ugyan kimondja, hogy a fekete doboz tartalmát kizárólag a tulajdonos, baleset esetén a mentősök, nyomozás során a rendőrség, egyéb személyek pedig csak bírósági végzéssel ismerhetnék meg, az infowars.com szerint a berendezés lehetővé tenné, hogy a kormány valós időben kövesse állampolgárait.

Szerintetek hasznos lenne az autókba is fekete dobozt szerelni, vagy fontosabb a magánszférához való jog, a személyes információink védelme? Különben is, az önműködő autók valószínűleg úgyis mindent rögzíteni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik